Fiskeri i Danmark: alt hvad du behøver at vide

Fiskeri i Danmark: alt hvad du behøver at vide

Hvad mente Shakespeare, da han skrev disse linjer - "der er noget råddent i det danske rige"? Det er bogstaveligt talt den lykkeligste nation i verden! Moderne kultur, design, hügge ... danskerne har forstået kunsten at leve. Og en ting mere: Fiskeri i Danmark er noget helt særligt.

Selv om det er det mindste land blandt sine skandinaviske naboer, skuffer fiskeindustrien i Danmark ikke. Mere end 20.000 mennesker er involveret i fiskeri på den ene eller anden måde, og Danmark er verdens femtestørste eksportør af fiskeprodukter.

Da Danmark er omgivet af vand, har du altid et sted at kaste din fiskestang ud. Nordsøen venter på dig mod vest og Østersøen mod øst. Inde i landet finder du masser af floder og søer. Der er masser af fisk, hvor end du kigger hen!

I denne guide til fiskeri i Danmark fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide: hvor du skal starte, hvor du skal tage hen, og hvad du skal fiske efter.

Fiskeri på den jyske halvø

Jylland er hundredvis af kilometer kystlinje og mange indre vandområder. Halvøen består af flere forskellige regioner, og hvor du skal fiske, afhænger af, hvad du vil fiske efter, og hvordan du vil fiske. Vi starter vores tur med dybhavsfiskeri i nord, før vi tager ned til ferskvandsfloderne og søerne.

Dybhavsfiskeri i Nordjylland

Hvis du vil opleve det rigtige Danmark, skal du tage til Nordjylland. Her finder du storslået natur, betagende fjorde og det bedste dybhavsfiskeri i Danmark.

Hvis du er ude efter de store fisk, er Yellow Reef det bedste valg. "Det Gule Rev" dækker et område på 150 kilometer. En tur til revet ser nogenlunde sådan ud: Båden starter fra Hanstholm eller Hirtshalse og sejler 50-60 kilometer ud i Nordsøen.

Kæmpetorsk og slangefisk venter på dig på revet - større end i Østersøen. Brug en stang på 9-22 kg og nogle tunge vægte for at få disse monstre om bord. Og hvis du leder efter noget mere roligt, kan du gå efter atlantisk makrel, makrel og rødspætte. En lækker middag er sikret!

Flodfiskeri på den jyske halvø

Selv om Jylland er omgivet af vand på alle sider, er ferskvandsfiskeriet her lige så godt som havfiskeriet. Lokale fluefiskere vil fortælle dig, at det ikke er lige så let at kaste her, men det er ikke mindre interessant. Der løber floder på hele halvøen, men de bedste steder at fiske er i den vestlige del af Jylland.

For det bedste atlantiske laksefiskeri i Danmark skal du tage til Skjern Å. Sæsonen åbner normalt i midten af april og tiltrækker tusindvis af lystfiskere. Sørg for at bruge det rigtige grej, da laksene her er ret store og meget stærke. Den gennemsnitlige laksefangst her er 6 kg, og begyndere anbefales kraftigt at tage med en erfaren guide.

De fleste åer og bække i Vestjylland har et stort udbud af ørreder. Du kan også fange stalling og endda laks i Omma, som er en biflod til Skjern Å.

Fiskeri i Lake District

Søhøjlandet er nok den mindst udforskede del af den jyske halvø. Du finder ikke farverige fjorde eller smukke kyststrækninger som i Nordjylland, men du bør bestemt ikke sige nej til en tur. Der er 74 søer og Danmarks længste flod, Gudenåen.

Som man kunne forvente, giver dette miljø gode fiskemuligheder! Tag til Skannerborg-søerne for at få det bedste sandartfiskeri i Danmark. Du er garanteret en fangst på 1-5 kg, og hvis du er heldig, kan du fange et trofæ på 12 kg. Og det er ikke alt! Ud over sandart findes der også havørred, lake og ål i søerne.

I området mellem de to Lango-jernbanebroer mod øst gyder havørreden hvert år. Disse kystnære fisk vandrer ikke, så du har gode chancer for at få en god fangst hele året rundt. Afhængigt af sæsonen kan du også støde på laks.

Byfiskeri i København

København er Danmarks hovedstad og ligger på Sjælland, som er landets største og mest folkerige ø. Byen ligger lige ud til Øresund, som forbinder Nordsøen og Østersøen.

Men havfiskeri er ikke det eneste, man kan nyde i København. Både i byen og i dens udkant kan du prøve kræfter med ferskvandsfiskeri i en af de lokale søer.

Fiskeri i Københavns havn

En af de nemmeste måder at komme ud på vandet på er at tage til Københavns Havn. Det er en af de største havne i Østersøen med et fremragende økosystem og et mangfoldigt marineliv. Selvom vandet er renere end nogensinde, kan det ikke anbefales at spise bunddyr som rødspætter, sild og ål.

Torskefiskeri i den nordlige og centrale del af Københavns Havn har været populært siden 2015. Her bliver vandet ret dybt relativt tæt på land, og om foråret og efteråret kan man sagtens komme hjem med et par fisk til aftensmaden. Hvis du kommer her sidst på sommeren, går du heller ikke tomhændet derfra, da makrelbiddet er fremragende på dette tidspunkt.

Hvis du er ude efter havørred, skal du tage til Sluseholmen. Ørreder på over 5 kg er normen her, så glem ikke at medbringe tung agn. Lystfiskere tager normalt til stenøen ad vandvejen, men du kan også leje en båd. Husk, at strømmen her kan være ret stærk. Hvis du er nybegynder, er det en god idé at få hjælp af en guide.

Ferskvandsfiskeri i København

Hvis du håber på at komme væk fra byens stress og jag, er en tur til søerne i udkanten af København ideel. Ikke alene er det en mulighed for at nyde ferskvandsfiskeri, men det er også en chance for at opleve den danske hovedstad fra et andet perspektiv.

Fiskeriet ved Damhussøen er koncentreret om gedder og aborrer. Søen har rødder tilbage til middelalderen og ligger kun 15 minutter i bil fra Københavns centrum. Sæsonen for kystfiskeri løber fra begyndelsen af maj til februar og er tilladt på nogle få udpegede steder. Forbered din bedste madding, da fiskeri med levende madding ikke er tilladt her.

Fiskeri i Københavns søer er reguleret af staten, så sørg for at sætte dig ind i sæsonen. Fiskeri i nogle søer kan være tilladt et par dage om året, så gå ikke glip af muligheden for at kaste snøren ud i den danske hovedstad!

Lad os ikke glemme resten af Sjælland.....

Selvom Sjælland er Danmarks største ø, er København langt fra det eneste sted, hvor du kan fiske. På Sjællands nordspids ligger Isefjorden, hvor noget af det bedste kystfiskeri efter ørred i landet venter. Og i Sorø Sø, Tølløse Sø og Tystrup-Bavelse Sø kan du gå på jagt efter gedder, aborrer og sandart.

Hvis du tager til Vestsjælland, har du mulighed for at fiske i Storebælt. Dette stræde ligger mellem Langeland og Fyn i vest og Lolanne og Sjælland i øst. I Storebælt fanges torsk, havørred, multe og rødspætte.

På Sydsjælland kan man fiske i moser og søer; de mest populære er Maribo og Naxcov Fjord. Disse områder er hjemsted for sik, gedde, sandart og aborre.

Fiskeri på Fyn og Bornholm

Sidst, men ikke mindst, er der fiskeri på Fyn og Bornholm. De ligger ved Østersøens bredder og har hver deres fordele.

Havørredfiskeri på Fyn

Lystfiskere fra hele verden kommer til Fyn for at fange havørreder. Sæsonen her varer hele året rundt, men om foråret, sommeren og efteråret er der større chance for at fange store fisk.

Bevæbn dig med en fluestang eller en almindelig spinnestang, og tag ud for at beundre de fynske landskaber. Forvent ikke fem spande med fangst på én gang, men forbered dig på at blive belønnet for din indsats. Den gennemsnitlige fynske ørred er 35-55 centimeter, og det gennemsnitlige trofæ er 80.

I marts, april og maj kan du fange ørreder både fra land og fra båd. Om sommeren kommer der endnu flere fisk i vandet, men du skal måske længere væk fra kysten for at finde vand med ideelle temperaturer for ørreder. For at få et produktivt fiskeri om vinteren er det værd at lede efter store fiskestimer.

Østersøens perle

Selv om Bornholm virker ret isoleret, er det ikke så svært at komme dertil. Tag en kort flyvetur fra København (eller den berømte forsvundne bro fra Sverige), og du vil snart befinde dig i et fiskeparadis. Bornholm er kendt for sin kystlinje, sit dybe vand og sine indlandssøer, hvilket har givet den titlen "Østersøens perle".

Du kan kaste en fiskestang ud fra kysten efter sargan og havørred hele året rundt. Hvis du lejer en båd, kan du også fiske efter torsk. Om foråret og efteråret er trolling og jigging særligt interessant.

Hvad skal jeg vide?

Nu hvor vi kender de bedste steder at fiske i Danmark, er det tid til at tage sig af logistikken. Herunder taler vi om fisketegn samt sæson og fiskeri.

Fisketegn

Alle lystfiskere mellem 18 og 65 år skal købe et fisketegn, før de tager af sted. Det gælder både ferskvands- og saltvandsfiskere, der fisker fra både land og båd.

Hvis du er bosiddende i Danmark eller lystfisker i en længere periode, kan du købe et fisketegn for et år for ca. 185 kroner. Hvis du kun er her en dag eller en uge, skal du ikke bekymre dig! Et dagskort kan købes for ca. 40 kr. og et ugekort for ca. 130 kr. Priserne kan selvfølgelig ændre sig fra år til år.

Hvis du fisker med let grej (stænger, jigs, harpuner), skal du købe en fiskerilicens. Hvis du bruger net, ruser og kroge, skal du have et særligt fritidsfisketegn for personer over 12 år.

Sæson og fiskeregler

Der er hundredvis af steder at fiske i Danmark, og det kan være svært at holde styr på sæsonerne. Reglerne ændrer sig ofte fra et vandområde til et andet, så det er altid bedst at konsultere Fiskeristyrelsen, før man tager af sted.

Det er også vigtigt at bemærke, at mange naturlige søer og vandløb er privatejede. De fleste lokale fiskeriforeninger udsteder gerne tilladelser. Du skal dog være ekstra forsigtig i disse områder for at fiske uden at bryde loven.

Danmark: det lykkeligste sted på jorden

Fiskeri i Danmark vil hjælpe dig med at danne et komplet billede af landet. Livskvaliteten, det moderne design, "hügge" - alle disse ting giver os lyst til at komme til Danmark, for ikke at nævne fiskemulighederne. Alle former for fiskeri er fantastiske i Danmark - hav- og ferskvandsfiskeri, fluefiskeri og dybhavsture. Der er noget for enhver lystfiskers smag (og pengepung) i dette skandinaviske land.

Kombiner en tur til hovedstaden med fantastisk fiskeri i Københavns havn og de nærliggende søer, tag til Nordjylland for at fiske på dybt vand, eller udforsk de baltiske øer. Hvis du allerede har en plan i hovedet, ønsker vi dig et stort eventyr!

Forrige indlæg: Stegt fisk hører fortiden til! Jeg tilbereder saftig fisk uden olie og gør ikke engang opvasken beskidt (jeg skal fortælle dig min hemmelighed)

Næste indlæg: En vidunderlig appetitlig ret - helleflynder med kartofler i ovnen

Relaterede indlæg