Skal man genudsætte en fanget fisk, og hvad sker der med den bagefter?

Skal man genudsætte en fanget fisk, og hvad sker der med den bagefter?

Fiskeri efter princippet "catch and release" anses for at være en af de største tvister i hele fiskeriverdenen. Nogle eksperter hævder, at denne metode er umenneskelig, mens andre hævder, at det er den eneste rigtige.

Catch-and-release-fiskeri anses for at være en af de største kontroverser i hele fiskeriverdenen. Nogle eksperter hævder, at denne metode er umenneskelig, og andre, at den er den eneste rigtige. Lad os prøve at forstå dette spørgsmål grundigt.

For at forstå den procentvise overlevelsesrate skal du gå til statistikkerne. Ifølge forskernes undersøgelser er den gennemsnitlige overlevelsesrate for fisk, der fanges og derefter sættes ud i naturen, ikke mindre end 83-97%. Det hele afhænger af arten af vandlevende liv, og hvordan den blev fanget.

Nogle fisk er meget mere modstandsdygtige end andre, og de er også mindre stressede. Biologer har fundet ud af, at havørred har den højeste overlevelsesrate af alle fisk, der tidligere er blevet undersøgt.

Forskerne fastslog også, at en fisk, der holdes ude af vandet i 30 sekunder, har 60 procent chance for at overleve. Mens fisk, der holdes ude af vandet i mere end 60 sekunder, kun har 18 procent chance for at overleve.

Oven i det øgede stressniveau får fisk, der fanges, deres vitale organer alvorligt beskadiget, og deres slimhinder kompromitteres. Det er en stor myte, at fisk ikke føler smerte. Selv om de ikke reagerer på samme måde som mennesker, er fisk til en vis grad i stand til at føle smerte. En fisk, der rykker sig fra side til side på en krog, gør det af en grund. Det er sådan, dens receptorer reagerer på smerte.

Fisk i smerte kan begrænse interaktionen med andre fisk, holder ofte op med at spise og bliver meget langsommere. Alt dette øger også dødeligheden.

Enhver mindre skade i munden på en fisk kan heles ret hurtigt, men indre skader efter at have slugt en krog er en alvorlig sag. Skader på maven, hjertet, leveren eller gællerne er mindre tilbøjelige til at hele. Ifølge forskerne giver det meget mere mening at lade krogen blive inde i fisken end at forsøge at få den ud. At forsøge at trække en skarp krog ud kan forårsage mere skade.

Der er kun én konklusion: Det er op til dig at beslutte, om du vil holde dig til catch-and-release-metoden eller ej. Du kan skille dig af med din fangst, men kun forsigtigt. Når du fjerner fisken fra krogen, skal du gøre dine hænder våde og holde fisken vandret i vandet. Hvis du vil holde livet i vandet i live, skal dine bevægelser være jævne og endda blide.

Her kan du se nye fiskeprodukter på tilbud, jeg har bestilt alt til fiskeri fra Yandex Market i flere år nu. Priserne er næsten altid lavere end i almindelige fiskebutikker, det kan du selv se:

Forrige indlæg: Grillede fisk: hvilke skal man vælge, og hvordan tilbereder man dem?

Næste indlæg: De mest almindelige sommerfiskefejl, der nogle gange efterlader fiskerne uden fangst

Relaterede indlæg