"Endnu en pause!" - Hvor ofte skal du skifte din fiskeline ud med en ny for at undgå at miste en god fangst?

"Endnu en pause!" - Hvor ofte skal du skifte din fiskeline ud med en ny for at undgå at miste en god fangst?

Hej, kære læsere. Du har sikkert oplevet situationer, hvor fiskelinen er gået i stykker enten på grund af en hage, eller når du har fanget en stor fisk. Det sidste er så ærgerligt, at det er til at græde over, selv om den mistede madding er en skam, især hvis den kan fanges og koster mange penge.

Jeg vil gerne fortælle dig, hvordan du undgår unødvendige tab. Før jeg nævner de aktuelle fiskeliner, vil jeg fortælle dig, hvordan jeg tester dem for styrke. I butikken vikler jeg ca. en meter fiskesnøre ud af spolen, binder den enkleste knude, som i daglig tale kaldes "kvindens", og glemmer ikke at fugte den med spyt, og med en vis anstrengelse trækker jeg i enderne. Nogle gange forbyder sælgerne det. Så vender jeg bare om og går til en anden butik. Men normalt forhindrer de ikke mine eksperimenter. Hvis linen, uanset hvilken slags, knækker næsten ubesværet, så er den ikke egnet til mig.

Jeg gør det samme, før jeg fisker. Det er selvfølgelig bedre at tjekke linen derhjemme, men jeg glemmer det som regel og gør det allerede på reservoiret. Hvis linen revner som en rådden tråd på den første meter, er alt ikke tabt. Det sker, at de første meter er slidt op, og at den videre styrke er tilfredsstillende. Hvis fiskelinen er helt rådden, er det bedre at vikle en ny.

Og nu til typer af fiskeline. Der er tre hovedtyper til salg i dag

Monofilament fiskeline er lavet af nylon, sjældnere af kapron.

Monofilament er ustabilt over for mange eksterne faktorer. Det bryder sig ikke om ultraviolet lys, temperaturændringer og snavset vand. Før de flettede snore kom frem, fiskede jeg med monofil. Ofte besøgte jeg en bugt, hvor vandet er brak. Nogle gange mistede linen sin styrke så meget efter en fisketur, at den måtte smides ud. Teflonbelagt monofilament holdt lidt længere.

Senere begyndte jeg at bruge flettet snor til spinnefiskeri, og til fiskeri på stang begyndte jeg at bruge japansk Owner Broad-fiskesnøre. Det er dyrt, men af meget høj kvalitet. Jeg fisker ikke så ofte med flåd, men denne line holder i 2-3 år.

Til spinnefiskeri har jeg længe brugt flettet line

Den er modstandsdygtig over for miljøets skadelige virkninger. Dens eneste ulempe er lav slidstyrke. Når man fisker i klipper, bliver den yderste del af snoren ustabil. Det er synligt med det blotte øje. Du skal bare klippe det ødelagte stykke af og fiske videre.

Nu vil jeg sige en ting, som jeg risikerer at få en byge af kritik for. Ifølge mine observationer har de fleste snore en holdbarhed, som er lagt ind i den af producenterne. Hvordan kan man ellers forklare, at fletningen ikke mister styrke gradvist, men på én gang. Det skete således, at jeg på en fisketur trak store snags ud på ledningen, og på den næste fisketur blev den revet, det var det værd for mig at rykke det et par gange på en snag. Takket være denne kvalitet mistede jeg en masse agn og et par gode fisk. Jeg har prøvet at fiske med mange forskellige snore, og det er sket for mange. Jeg vil ikke nævne mærkerne. På det seneste er jeg begyndt at bruge billige snore. Til min overraskelse skete det ikke med dem. De gik gradvist i forfald. Måske kræver den bevidste tilføjelse af tilsætningsstoffer til ledningen, som kraftigt reducerer dens styrke, ekstra omkostninger. Set fra producentens synspunkt er det rentabelt. Hvis snoren har gode egenskaber, vil lystfiskeren købe den igen.

Endelig er der også fluorcarbon

Det sælges normalt i små mængder, da det bruges til at lave snørebånd: tykkere til geddefiskeri, tyndere til slidstærke snørebånd til fiskeri i klipper eller til at lave jigs med afstand. Fluorcarbon har mange af ulemperne ved monofilament og fletning. Dens ulemper er lav styrke ved knuder og høj pris. Dens styrke afhænger ikke af tiden.

Nu kender du mit synspunkt på problemet med fiskelinens styrke. Hvis du kunne lide artiklen, bedes du sætte likes og skrive kommentarer

Forrige indlæg: Tips til lystfiskere baseret på erfaring

Næste indlæg: Makrel er lækkert. Fisken smelter i munden, selv knoglerne. Denne makrelopskrift er bedre end makrel på dåse

Relaterede indlæg