At vælge maling til trægulve. Hvad skal man være opmærksom på?

At vælge maling til trægulve. Hvad skal man være opmærksom på?

Trægulve er stadig en af de mest almindelige gulvbelægninger. Gulvbrædder kan lakeres eller males. Og sidstnævnte mulighed findes ikke kun i gamle huse eller lejligheder, designere bruger med jævne mellemrum farve som en usædvanlig dekorativ teknik, en slags "highlight", især i skandinavisk interiør og Provence-stil. Bejdsning er også en af de hurtigste måder at forny et trægulv på.

For at gøre maleprocessen enkel og praktisk og den friske belægning holdbar er det vigtigt at vælge den rigtige type maling og at følge arbejdsteknologien. Lad os se nærmere på, hvilken slags maling til gulvet der findes, og hvordan de adskiller sig fra hinanden.

Typer af maling

Til farvning af et trægulv er vandbaserede og organiske malinger velegnede.

Akrylmaling er en type vandopløselig maling, der består af akrylharpiks, farvepigment (oftest hvidt) og vand. Sådanne malinger kan tones selvstændigt eller på toningsmaskiner i enhver farve.

I dag er akrylmaling den mest populære løsning. De er ugiftige, afgiver ikke ubehagelig lugt og skadelige forbindelser under arbejdet og efter tørring. Kvalitetsmaling fra kendte producenter har høj slidstyrke og er designet til langvarig brug.

Ulemperne ved denne type maling er høje omkostninger og lav modstandsdygtighed over for negative temperaturer. De anbefales ikke til brug på åbne terrasser og i uopvarmede rum.

Latexmaling er en anden type vandopløselig maling. Hovedkomponenten er syntetiske latexpolymerer, takket være hvilke belægningen får yderligere elasticitet. Malingen dækker små porer og revner i træ bedre end akrylmaling. Den kræver dog bedre forbehandling af overfladen, da mellemstore og store fejl under latexmaling vil være mere synlige.

Silikonemaling fra gruppen af vandopløselige malinger overgår de tidligere muligheder med hensyn til holdbarhed og elasticitet, men har en højere pris.

Alle vandopløselige malinger er praktiske at bruge og lugter praktisk talt ikke. De kan bruges til at male gulvet i nærvær af små børn. Den gennemsnitlige tørretid for en klæbelak er fra 2 til 4 timer. Fuld tørretid overstiger normalt ikke 12 timer.

Alkyd- og alkyd-urethan-emaljer baseret på organiske opløsningsmidler tørrer hurtigt, giver en stærk og holdbar belægning, som ikke er bange for temperatursvingninger, velegnet til rum med høj luftfugtighed og stor trafik. Emalje kan dække overflader, der tidligere er malet med alkyd- og epoxymaling.

Den største ulempe: skarp lugt i maleprocessen og behovet for at arbejde i et godt ventileret rum.

Oliemaling baseret på olifa er meget ringere end moderne sammensætninger med hensyn til belægningens styrke, tørretid og polymerisation, den har en mere vedvarende lugt, som kan forvitre i ugevis. På grund af ulemperne bruges oliemaling nu ret sjældent.

Hvad skal man ellers holde øje med?

Når du vælger en maling, uanset dens sammensætning, er det nødvendigt at være opmærksom på belægningens mathed. hos de fleste producenter varierer den fra dybmat til blank. Valget er baseret på dine personlige præferencer og i overensstemmelse med interiørets stil.

Det er også værd at se på malingens dækkeevne. Hvis du vil male gulvet helt igen fra første gang eller påføre malingen på en mørk base, skal du vælge en sammensætning med høj dækkeevne. For at få en belægning, der fremhæver træets relief og struktur, kan du vælge en mindre dækkende maling.

Malingsforbruget påvirker direkte omkostningerne ved reparationsarbejde. Jo højere det er, jo flere dåser skal du bruge.

For at opnå et kvalitetsresultat og få en jævn, smuk belægning skal du være særlig opmærksom på forberedelsen af underlaget: Det skal være jævnt, uden skrøbelige rester af gamle belægninger, renset for snavs, olie- og fedtpletter. På en velforberedt bund vil enhver maling, vandopløselig eller alkyd, give en jævn, holdbar belægning.

Forrige indlæg: Designelementer til stuen, der understreger stil og præsentation

Næste indlæg: Linoleum: fordele og ulemper

Relaterede indlæg