Hvad skal man tilføje til en salat i stedet for koriander og persille: usædvanlige grøntsager på bordet

Hvad skal man tilføje til en salat i stedet for koriander og persille: usædvanlige grøntsager på bordet

Dild, løg, persille, koriander - de klassiske krydderurter, som alle er vant til. Disse urter, både friske og tørrede, kan supplere enhver ret fra suppe til salat. Men hvis du vil have variation og eksperimentere, kan du prøve at erstatte dem med sjældnere planter. Hvilke, og hvad de er gode til - det fortæller vi dig i artiklen.

Rødbede

Rødbeder er blevet spist i umindelige tider. Men i dag er det de færreste, der husker, at det ikke kun er rodfrugten, der er spiselig, men også bladene. De grønne blade med en urteagtig krydret smag og bitterhed har en rig vitaminsammensætning. Rødbede indeholder betacaroten, riboflavin, vitamin A, C, E, magnesium, jod og zink, hvilket gør den til et fremragende middel til at styrke immunforsvaret. Ved galdeblæresygdom og dårlig blodkoagulation er det dog bedre at vælge en anden superfood.

Rødbeder kan bruges i supper, salater, sandwich og endda i tærter. For at slippe af med den bitre smag af grønt er det nok at behandle bladene med kogende vand.

Det er vigtigt

Opbevar ikke rødbederne længere end to-tre dage i køleskabet.

Snith

Denne urt er populær i Rusland og har fået sit navn fra det slaviske ord for "sned". Dengang blev den brugt som erstatning for kål i borsjtj, som fyld i tærter og som garniture til kød og grøntsager.

Man spiser kun de unge skud sammen med stænglerne, da de gamle skud mister deres medicinske egenskaber, lyse smag og aroma. Purløg er rig på jern, C-vitamin og æteriske olier, som beroliger nervesystemet. Den er god til at styrke blodkarrene og hjælper med at reducere risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom. Urten kan også forårsage en individuel allergisk reaktion, så vær forsigtig.

Det er vigtigt

Tørret slæde kan opbevares i op til et år og frosset i otte til ti måneder. Før tilberedning er det nødvendigt at hælde kogende vand over urterne i et par minutter.

Brændenælde

Brændenælde er ikke kun en stikkende urt, men også en ingrediens i kosmetik og et nyttigt krydderi til retter. Takket være sine medicinske egenskaber er planten blevet betragtet som magisk i århundreder: Den er blevet brugt til at skabe amuletter, trylledrikke og effektiv medicin mod fordøjelsesproblemer, betændelse og nedsat immunforsvar.

I opskrifter er det bedre kun at bruge den yngste brændenælde - den er ikke bitter eller brændende. Sørg for at dyppe planten i kogende vand, før du laver mad. Urterne giver retten en delikat smag med en let syrlighed og fylder den med mikro- og makronæringsstoffer, som er nødvendige for helbredet.

Tip

Brændenælder kan tørres og opbevares et tørt sted ved stuetemperatur og en luftfugtighed på op til 75 %. Holdbarheden af tørrede urter er to år.

Mælkebøtter

Næste gang du plukker mælkebøtter til kranse, så tag en lille buket med til kulinariske eksperimenter. De kanariegule blomster er rige på fibre, fosfor, jern, kalium, kalcium og vitaminerne B, C, E og A. Den slags grønt er nyttigt ved højt blodsukker og hjerte-kar-sygdomme.

Rødder, blade og blomster bruges normalt i opskrifter. Rødderne kan bruges til at lave den vin, som Ray Bradbury skrev om, og bladene er et godt supplement til en salat - de kan også bruges rå. Planten smager lidt bittert. Hvis du er allergisk, skal du være forsigtig - mælkebøtter kan forårsage en akut reaktion.

Tip

Tilbered mælkebøtteretter umiddelbart efter plukning - visne blomster mister deres nyttige og smagfulde egenskaber.

Gurkemeje

En plante fra løgfamilien, som kombinerer alle de gode egenskaber fra løg og hvidløg. Den er en kilde til fibre, C-vitamin, karoten og folinsyre, styrker immunforsvaret og hjælper med at bekæmpe virus. Den irriterer dog slimhinderne, så den slags grønt anbefales ikke ved fordøjelsesproblemer og tendens til allergi.

Takket være sin skarphed kan ramsløg blive en usædvanlig ingrediens i salater, supper og som tilbehør til kødretter. Det vigtigste er ikke at tilsætte det i store mængder.

Tip

Frisk ramsløg har kort holdbarhed - højst tre dage, så mister den sin smag. Opbevar den på et køligt sted. For at forlænge holdbarheden kan du sylte ramsløg i eddike - det er en nyttig tilberedning, som vil være nyttig i den kolde årstid.

Rabarber

Rabarber er populær over hele verden på grund af sin behagelige syrlighed, sure smag og uhøjtidelige dyrkning. I tidligere århundreder var det et af de dyreste produkter, og prisen i Europa kunne sammenlignes med prisen på indiske krydderier.

Plantens blade er giftige på grund af det høje indhold af oxalsyre, så det er kun stænglerne, der bruges i madlavningen. De er til gengæld rige på K-vitamin, som forbedrer blodets koagulation og hjælper med at få rifter til at hele hurtigt og slippe af med blå mærker.

Rabarber tilsættes ofte til bagværk, især når de kombineres med jordbær og andre bær og frugter. I Europa er salater og syltetøj lavet af disse grønne planter populære. Planten passer godt sammen med salt ost, kød og grøntsager. Friske rabarber kan opbevares i køleskabet i ca. en uge og i fryseren i op til otte måneder.

Forrige indlæg: Tarte Taten æbletærte - en lækker dessert med franske rødder

Næste indlæg: Fyldte pindsvin i en gryde

Relaterede indlæg