Sådan afkalker du en kedel: 5 måder at afkalke en kedel på

Sådan afkalker du en kedel: 5 måder at afkalke en kedel på

Uanset hvilken slags kedel du har derhjemme - elektrisk, emaljeret eller af metal - kan du under ingen omstændigheder undgå kalk i den. Selv dyre vandfiltre kan ikke redde dig. Elkedler nedbrydes hurtigt af kalk, og i bunden af almindelige kedler - af metal eller emaljerede - dannes der en raslende blanding af kalk og rust.Hvad forårsager kalk I almindelige kedler dannes der kalk direkte på de indvendige vægge og bunden, og i elkedler er stedet for kalk varmeelementet, som er i direkte kontakt med vand. Kalk dannes på grund af saltene i vores postevand. Jo flere salte der er i vandet, jo mere kalk kommer der. Hårdt vand kan blødgøres med alle slags filtre, men selv de kan ikke fjerne saltene helt fra vandet.

Konsekvenser af kalkDet er ekstremt farligt at ignorere problemet med kalk. For det første er det årsagen til, at elkedler går i stykker før tid, og at væggene i almindelige elkedler ødelægges. Kalk har meget ringe varmeafledning, hvilket fører til overophedning af kedlens overflade. Det forhindrer vand i at komme i kontakt med det meget ledende stål og opvarmer dermed stålet til uacceptable temperaturer. I elkedler er varmeelementet lavet af stål, og som følge af kalkaflejringer oplever det en stærk termisk modstand, hvilket fører til svigt. For det andet har kalk, der kommer med vand ind i vores krop, en ekstremt negativ effekt på dens tilstand. Det kan føre til betydelige problemer med urinvejene og nyrerne. KitchenMag har i denne anmeldelse samlet de bedste måder at fjerne kalk i kedlen på. Uanset hvilken rengøringsmetode, der passer dig personligt, skal du ikke glemme at rengøre kedlen grundigt efter proceduren og koge vand "i tomgang" (fra 1 til 2 gange), så resterne af produktet ikke kommer ind i din te. Rester af eddike eller bagepulver kan forårsage alvorlige forgiftninger.

  1. Metode til metalkedel - rengøring med eddikeRengøring med eddike er den hurtigste og bedste måde at rengøre tallerkener på uden sundhedsskader og brug af kemi. Madeddike skal fortyndes med vand (100 milliliter eddike pr. 1 liter vand), hæld opløsningen i en gryde, sæt den på svag varme, og vent på, at den koger. Når kedlen koger, skal du løfte låget og kontrollere, hvordan processen med at afkalke kedlens vægge går. Hvis afkalkningen er ufuldstændig, skal du lade kedlen stå på ilden i yderligere 15 minutter. Efter rengøringen skal kedlen vaskes godt, så alle rester af eddike og aflejringer fjernes.

  2. Metode til elkedel af plast - rengøring med citronsyreEddike til elkedel kan ikke bruges, men citronsyre er en fremragende assistent til rengøring. Det er nødvendigt at fortynde 1-2 poser syre (1-2 teskefulde) i 1 liter vand, hælde opløsningen i kedlen og lade den koge. Kedlens plastik vil "forny" sig, og plakken vil forsvinde sporløst og let kunne trækkes af efter syren. Der er kun tilbage at skylle kedlen og koge vandet en gang "i tomgang". Men stadig kogning med en opløsning af citronsyre er en ekstrem foranstaltning. Den ideelle variant af pleje af kedlen - månedlig rengøring med citronsyre uden kogning. Du skal blot fortynde syren i vand, hælde den i kedlen og lade den stå i et par timer.

  3. Metode til alle typer kedler, undtagen elektriske - rengøring med kulsyreholdige drikkevarerEn virkelig folkelig metode - afkalkning med "Fanta", "Coca-Cola" eller "Sprite". Med disse drikkevarer rengøres rust, kalk fra tallerkener og endda bilkarburatorer fra gasser perfekt. I begyndelsen skal du lade sodavanden stå åben. Når gasboblerne er forsvundet, skal du blot hælde sodavanden i kedlen (op til midten) og bringe den i kog. Vask den derefter grundigt. Metoden virker ikke på en elkedel. På forskellige kvindefora kan du finde et nyttigt råd: Det er bedre at bruge "Sprite", da "Coca-Cola" med "Fanta" kan efterlade deres skygge på opvasken.

  4. Til særligt alvorlige tilfælde - bagepulver, citronsyre og eddike (ikke til elkedler)Velegnet til den mest forsømte tilstand af kedlen. Hæld vand i kedlen, tilsæt en skefuld bagepulver (en spiseskefuld), kog opløsningen, dræn vandet. Hæld derefter igen vand på, men allerede med citronsyre (1 spiseskefuld pr. kedel). Kog i cirka en halv time ved svag varme. Dræn igen, tilsæt frisk vand, hæld eddike (1/2 kop), kog igen i 30 minutter. Hvis selve kalken efter sådan en chokrensning ikke kommer af, vil den helt sikkert løsne sig, og du kan fjerne den med en simpel svamp. Hårde børster og metalsvampe anbefales ikke til alle typer kedler.

  5. Metode til metal- og emaljerede kedler - rengøring med sodaFyld kedlen med vand, hæld 1 spiseskefuld soda i vandet, bring det i kog, og lad det derefter stå på svag varme i 30 minutter. Vask derefter kedlen, fyld den med vand igen, og kog "i tomgang" for at fjerne resterne af natron.

Forrige indlæg: 5 situationer, hvor det er helt umuligt at drikke vand

Næste indlæg: Sådan laver du linser: 3 opskrifter

Relaterede indlæg