Pollen, you can't pass: Sådan gør du dit hjem renere og slipper af med allergener

Pollen, you can't pass: Sådan gør du dit hjem renere og slipper af med allergener

Om sommeren fortsætter mange planter med at blomstre aktivt og sprede pollen, og det allestedsnærværende poppelfnug forværrer kun problemet. For kroniske allergikere er dette den mest uudholdelige tid, og raske mennesker har det nogle gange ikke særlig godt. Hvordan kan du rense dit eget hjem for allergener og skabe behagelige forhold i det? Lad os fortælle dig det.

Ned med støvopsamlere

Støv dækker ikke kun alle overflader i huset med et tyndt lag, men skjuler også en masse usynlige farer. Støvmider og allergener. Det meste af støvet samles på tæpper, puder, pyntepuder, gardiner, børns plyslegetøj og stort set alle bløde overflader. Derfor er det om sommeren ønskeligt at fjerne så meget som muligt af alle disse støvopsamlere for at opbevare dem et sted langt væk. Og hvis du f.eks. har vasket gardiner eller sengetæppe fra sofaen, bør du ikke tørre dem på gaden eller den åbne altan, så du ikke samler pollen igen. Og uanset hvor meget du gerne vil have frisk luft ind i din lejlighed, bør du holde dine vinduer tæt lukkede i perioder med særlig aktiv blomstring.

En blød tilgang

Tekstiler tiltrækker også støv, især hvis de er af fløjl, fløjl, plys eller tweed. Disse stoffer bør kasseres, når det er muligt, i det mindste midlertidigt. Puder fyldt med naturlige dun eller fjer kan være farlige, da de giver et ideelt miljø for støvmider og kan forværre allergiske reaktioner. Hvis nogen i familien har tendens til det, anbefales det at købe puder af syntetiske, allergivenlige materialer. Dette gælder også i høj grad for madrasser. Men sengelinned er det tværtimod ønskeligt at vælge mellem bomuld eller linned. Det anbefales at vaske det ved en temperatur på mindst 60°C og tørre det hjemme, ikke udendørs.

Tør- og vådrensning

For at holde allergener på afstand er det vigtigt at holde din lejlighed så ren som muligt. Tørrensning kan udføres hver dag, så længe din støvsuger er udstyret med et fint filter. Kun da vil denne procedure være en reel fordel, fordi det er HEPA-filtre, der fanger mikroskopiske partikler af snavs, herunder pollen, støv og andre allergener. I øvrigt har kemisk rensning nogle gange den modsatte effekt. Hvis støvsugerposen f.eks. er fuld, vil den sprede støv rundt i lejligheden i stedet for at opsamle det. Vådrengøring bør foretages mindst to eller tre gange om ugen med almindeligt vand og uden rengøringsmidler.

Farlige kemikalier

Nu vi taler om rengøringsmidler. Allergologer anbefaler, at man læser sammensætningen af forskellige rengøringsprodukter meget omhyggeligt, især desinfektionsmidler. Nogle aggressive komponenter i husholdningskemikalier kan have en irriterende effekt på slimhinderne og forårsage karakteristiske allergiske reaktioner. Normalt er denne egenskab kendetegnet ved produkter, der indeholder klor og skarpe duftstoffer. Hvis du er bekymret for dette, er det sikrest at skifte til særlige allergivenlige midler eller selv lave vaskeopløsninger. Som regel tilberedes de på basis af vand med tilsætning af bagepulver, eddike, vasketøjssæbe, hydrogenperoxid. Det anbefales selvfølgelig kraftigt at bære gummihandsker og en maske til allergikere.

Fugtigheden er normal

Mikroklimaet i lejligheden har også en betydelig indflydelse på allergenernes aktivitet og alle beboernes generelle velbefindende. Ideelt set bør luftfugtigheden i opholdsrummene om sommeren være mindst 45 procent. Hvis der er børn og allergikere i huset, bør den være 5-7% højere. Det er klart, at det i tørt og varmt vejr ikke altid er muligt at opnå sådanne indikatorer på naturlig vis, så det skader ikke at installere luftfugtere, helst med ioniseringsfunktion. Takket være denne effekt bliver støvpartikler tungere og falder ned på gulvet, hvor det er lettere at fjerne dem, og selve luften bliver renere. Desuden reducerer ionisering hovedpine, hjælper med at lindre træthed og irritabilitet og fremmer en god nats søvn.

Aircondition kan hjælpe

Vi har allerede nævnt, at det ikke anbefales at ventilere lejligheden under aktiv blomstring. Og for at undgå indelukkethed er det bedre at tænde for klimaanlægget, i det mindste i en kort periode. På tærsklen til sommersæsonen er det vigtigt at kontrollere dens funktionsdygtighed og om nødvendigt udføre forebyggende rengøring. Hvis du kun skal installere et klimaanlæg, er det ønskeligt at vælge en model med anti-allergifremkaldende og antibakterielle filtre. Mange moderne split-systemer har yderligere tilstande, såsom samme luftionisering, indbygget befugtningssystem og allergenfangere.

Forrige indlæg: Førstehjælp til en lækkende vaskemaskine

Næste indlæg: Alt på ét sted: opbevaring på badeværelset

Relaterede indlæg