Skal vi være bange for E-additiver i fødevarer?

Skal vi være bange for E-additiver i fødevarer?

Lad os prøve at forstå, om fødevaretilsætningsstoffer er så farlige, og hvorfor de bruges i dette tilfælde?

Mange tilsætningsstoffer har lange kemiske navne, så det blev nødvendigt at skabe et system med alfanumerisk mærkning. Klassificeringen blev først vedtaget af lande inden for EU, deraf det skræmmende bogstav "E". Den følgende kombination af cifre angiver, hvilken gruppe af stoffer et bestemt fødevaretilsætningsstof tilhører. Dette klassificeringssystem er anerkendt og godkendt i hele verden.

1. Farvestoffer til fødevarer

Fødevarefarver omfatter safran, betanin (rødbedeekstrakt), klorofyl, curcumin, B2-vitamin og andre stoffer, der betegnes med numre fra E100 til E199. Denne gruppe af tilsætningsstoffer omfatter ikke kun sikre, men også sunde stoffer:

  • Lutein (E161) er godt for synet;
  • jernoxid (E172) øger hæmoglobin;
  • planteantocyaniner (E153) er effektive til at forebygge spiserørs- og tarmkræft;
  • safran (E164) forbedrer fordøjelsen og har en koleretisk virkning;
  • calciumkarbonat (E170) - almindeligt kridt, udfylder manglen på calcium i kroppen.

I denne gruppe findes der dog betinget farlige og endda sundhedsskadelige stoffer (E103, E105, E107, E111, E121, E123, E125, E127 og andre). Det skal siges, at farlige stoffer kan være sundhedsskadelige, når de indtages i store doser, og det vigtigste er, at de fleste af disse stoffer er forbudt at bruge på Den Russiske Føderations område.

2. Konserveringsmidler og antioxidanter

Denne gruppe omfatter stoffer, der er mærket fra E200 til E499, såsom: sorbinsyre, eddikesyre, mælkesyre, æblesyre, soda, pektiner og andre stoffer, der er sikre for helbredet. Blandt de betinget skadelige og farlige stoffer i denne gruppe er: benzoesyre (E210, E212), calciumbenzoat (E213), natriumnitrit (E249, E250) bruges i kød- og fiskeprodukter, kaliumnitrat (E252) bruges i hollandsk ost, pølser, skinke, pølser. Det er ikke for ingenting, at ernæringseksperter anbefaler ikke at opgive disse produkter helt, men i det mindste at bruge dem mindre ofte i kosten.

3. Stabilisatorer og emulgatorer

Denne gruppe omfatter stoffer med værdier fra E400 til E599. Blandt dem kender vi magnesiumcarbonat (hævemiddel til dej), lysin og andre. Den bedst kendte naturlige emulgator er æggeblomme. Alle disse stoffer anses for at være sikre for helbredet. Farlige repræsentanter for denne gruppe er: saltsyre (E507), sorbitanmonostearat (E491), glycerolfedtsyreestere (E478).

4. Smags- og aromaforstærkere

Disse tilsætningsstoffer er registreret under numrene E500 - E599. Blandt dem er L-lecithin, som er sikkert for helbredet, og i samme gruppe er det berygtede mononatriumglutamat, som er meget brugt i det japanske og kinesiske køkken.

5. Andre fødevaretilsætningsstoffer

Disse er mærket med værdier fra E700 til E1500. De omfatter: antibiotika, overfladebehandlingsmidler, enzymer, hævemidler og kemiske opløsningsmidler. Det skal siges, at selv blandt dem er der også stoffer, som er betinget uskadelige for helbredet. Det er et spørgsmål om dosering, hyppighed og måden at bruge produktet på. For eksempel bør du købe pølser og røget pølse sjældnere, og hvis du er i tvivl om, at fjerkrækød er fyldt med antibiotika, skal du lægge slagtekroppen i blød i rindende vand i 5-10 minutter.

Konklusion

Valget af fødevarer skal være selektivt - man skal ikke kategorisk afvise alt, men heller ikke misbruge produkter, der indeholder tilsætningsstoffer, som ikke er ligegyldige for vores helbred. Handl klogt: Undersøg mærkningen på produktemballagen uden at forlade butiksvinduet, find oplysninger om hvert enkelt tilsætningsstof på internettet, og beslut dig for, om du vil købe eller ej.

Forrige indlæg: 12 fejl, vi begår i køkkenet hele tiden

Næste indlæg: 3 opskrifter på doven morgenmad på 15 minutter

Relaterede indlæg