Stemningsfuldt lækker - makrel bagt i ovnen. Trin-for-trin opskrift med fotos.

Stemningsfuldt lækker - makrel bagt i ovnen. Trin-for-trin opskrift med fotos.

Jeg vil sige uden for meget patos: makrel tilberedt efter denne opskrift er bare uanstændigt lækker. Den vil især appellere til dem, der har en svaghed for varmrøget makrel. Opskriften kompenserer mere end rigeligt for manglen på et hjemmerøgeri.

Men først en lille baggrundshistorie....

I lang tid har jeg ikke været i stand til at genskabe en analog til varmrøget makrel derhjemme - en barndomskærlighed for evigt. Jeg har prøvet alt for at genskabe smagen og konsistensen af kogt fisk, som smelter i munden.

Jeg vil taktfuldt tie om opskrifter med løgskaller og andre tricks for ikke at fornærme tilhængerne af disse metoder. Og nogle eksperimenter endte i kuriositeter. For eksempel oplevelsen med "ovnrøget makrel" for længe siden, i barndommen. Det endte med, at jeg fik øgenavnet "kemiker" i husstanden og en vedvarende lugt af røgeri i lejligheden i et par uger. Ovnen blev på den anden side så mættet med lugten, at alt bagværk i en periode havde fiskesmag.

"Kæmp og søg, find og giv ikke op."

Denne opskrift blev født efter at have dykket ned i emnet hjemmelavet bacon og skinke. Med fisk er princippet det samme. Makrel såvel som kød skal saltes i et par timer og derefter tilsættes de nødvendige krydderier.

I modsætning til bacon har fisk selvfølgelig brug for meget kortere tid. Både til saltning og bagning i ovnen. Resultatet er, at makrellen bliver utrolig mør. Røget paprika giver den en let røget smag og aroma.

Makrel i ovn. Trin-for-trin opskrift

Til 2 optøede makreller skal du bruge

 • 2 tsk. salt
 • 3-4 spsk. lugtfri vegetabilsk olie
 • 2 tsk. røget paprika
 1. Fjern hoved, indmad og den sorte hinde (rygmarvshinden) fra makrellen. Skyl fisken under rindende vand, og tør den let.

 2. Gnid først makrellen udvendigt og indvendigt med fint salt, og lad det stå i 3-5 minutter. Fordel derefter olien over fisken med duppende bevægelser.

 3. Pak den ind i madfilm eller tæt i en pose. Læg den i køleskabet i 4-6 timer.

 4. Tag den ud, hæld saltlagen ud, og dup fisken med en serviet.

 5. Gnid makrellen med røget paprika, og læg den tilbage i filmen eller posen.

 6. Vi tager den væk i yderligere 2-3 timer i køleskabet.

 7. Tag den ud, og pak den ind i bagepapir, så saften ikke slipper ud. Bag i en godt opvarmet ovn ved 180 grader i 20 minutter.

 8. Tag fisken ud af ovnen, og lad den køle af ved stuetemperatur uden at pakke den ud.

Hvis den er afkølet, kan du spise den med det samme eller lade den stå i køleskabet for at stabilisere smagen.

Hvad du skal bruge for at lave velsmagende makrel

 • Fisken skal have lov til at salte, før du tilsætter krydderier. Både fisk og kød optager krydderier bedre efter forsaltning. Fibrene blødgøres og bliver mere modtagelige for krydderier.
 • For at bevare makrellens saftighed skal du sammen med saltet tilsætte lidt vegetabilsk olie. Det holder på fugten i fibrene og gør, at saltet ikke tørrer kødet ud.
 • Makrel bliver mør, hvis den ikke bliver overophedet i ovnen. Næsten alle fisk tilberedes ret hurtigt i ovnen. Makrel er ingen undtagelse. For en lille makrel er det nok med 20 minutter i ovnen, opvarmet til 180 grader. Når vi tager fisken ud af ovnen, fortsætter den stadig med at koge og "bliver" derfor gradvist færdig.
 • Efter ovnen skal makrellen have lov til at hvile sig. Fisken skal suge saften lidt til sig: Smagen vil stabilisere sig, og kødet vil få netop den tekstur, vi ønskede - som varmrøget makrel.

Forrige indlæg: Flådfiskeri fra bunden: valg af plads, blanding af agn, måling af dybde

Næste indlæg: Bagt makrel til en middag på restaurantniveau. Enkel opskrift trin for trin

Relaterede indlæg