At købe maling. Hvad skal man være opmærksom på?

At købe maling. Hvad skal man være opmærksom på?

Maling er en uundværlig ting i enhver reparation. Det bruges til lofter, vægge og teknisk kommunikation. Designere vælger ofte maling som et alternativ til tapet, køkkenforklæder, lakker til gulve og møbler.

At købe maling til reparation af en lejlighed eller et hus er en mere kompliceret proces, end det ser ud til ved første øjekast. Du skal tage højde for mange nuancer: malingstype, overflade, rumtype osv. I denne artikel fortæller vi dig, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger og køber maling til renovering og indretning.

Sammensætning

Det første skridt er at finde ud af, hvilke typer maling der egner sig til forskellige overflader. Der er to hovedundergrupper:

  • vandemulsion og vanddispersionsmaling. Disse omfatter akryl- og latexmaling;
  • olie- og alkydmalinger og emaljer.

Akrylmaling er en universalmaling, der egner sig til de fleste overflader, herunder vægge, lofter og endda gulve. Den tørrer hurtigt, har ingen stærk lugt og holder godt. De fleste producenter har maling med forskellige niveauer af vaske- og slidstyrke.

Latexmaling er ideel til vægge i områder med meget trafik. Latexmaling er let at rengøre. Dens vigtigste fordele: høj elasticitet i det tørrede lag, holdbarhed og modstandsdygtighed over for slid.

Oliemaling. Denne type maling bruges normalt til træoverflader: døre, møbler og gulve samt metalrør, radiatorer, hylder og stativer. Den har god holdbarhed og lang levetid, men den afgiver giftige stoffer, når den påføres og tørrer i lang tid.

Værelse

Valget af maling afhænger meget af det rum, du planlægger at male. I stuen og gangen er det bedre at vælge halvmat maling, der er modstandsdygtig over for slid og kan tørres af med en fugtig svamp eller klud med neutrale rengøringsmidler. Den eneste undtagelse er området nær hoveddøren: Her er det bedre at bruge mere holdbar maling, der kan vaskes af, da risikoen for vægforurening er meget højere end i stuer.

Til maling af køkkener og badeværelser skal du vælge en særlig akryl- eller latexmaling til våde områder, som kan vaskes regelmæssigt med normale rengøringsmidler. Slidklasse 1-2 (normalt angivet på dåsen).

Til soveværelser og børneværelser er den vigtigste indikator miljøvenlighed. Her er ufarlige vandbaserede malinger med en mat overflade velegnede. Nogle producenter fremstiller specielle malinger til børneværelser, hvilket står på pakken. Vær også opmærksom på, om der findes miljøcertificeringsmærkning, f.eks. Nordic EcoLabel, Der Blaue Engel, Green Seal Certified osv.

Dækning

Malingsforbruget og dermed reparationsomkostningerne afhænger i høj grad af malingens dækkeevne. Gode malinger fra kendte producenter (Tikkurila, Dulux, DUFA osv.) har 1 eller 2 klassers dækkeevne og gør det muligt at skifte farve i 2 lag, selv på lyse eller mørke underlag. Billige malinger med lav dækkeevne kan bruges til at forny den nuværende farve eller til at male i en tæt nuance, der adskiller sig med et par toner fra basisfarven.

I mange butikker, der specialiserer sig i salg af materialer til dekoration og reparation, findes der prøver af overlappende maling på mørke underlag, som man kan bruge til at drage konklusioner om graden af dækkeevne.

Tintbarhed

En vigtig egenskab ved maling er muligheden for at tone den til den ønskede nuance. De store producenter har blæsere med hundredvis af nuancer, så du kan vælge den perfekte farve til dit interiør og tone malingen direkte i butikken. Når du køber maling til toning, skal du være opmærksom på dens oprindelige farve og betegnelsen på basen. For eksempel er base A en ren hvid maling til toning i lyse og pastelfarver. Baserne B og C er transparente, de indeholder ikke hvidt pigment og tones i lyse, mættede og mørke nuancer.

Maling, hvis producent ikke har leveret en palet af nuancer, kan du give den ønskede farve manuelt, specielle farvetoner fås i enhver byggeforretning, men det nøjagtige hit i farven er ikke garanteret.

Før du køber maling, skal du omhyggeligt studere oplysningerne på dåsen og producentens dokumentation, som normalt er tilgængelig på den officielle hjemmeside. For at være helt sikker på, at farven og strukturen er perfekt til dig, kan du tage en lille dåse og lave en forsmag på væggen eller en anden overflade for at se, hvordan malingen vil se ud i rummet under forskellige belysninger. Hvis du er tilfreds med malingen og dens farve, kan du købe den rigtige mængde og begynde at renovere.

Forrige indlæg: Sikkerhed på børneværelset. Funktioner og nuancer

Næste indlæg: En god vandmelon: Sådan vælger du

Relaterede indlæg