Sådan vælger du det rigtige tapet. Typer og mærkning

Sådan vælger du det rigtige tapet. Typer og mærkning

Smukt dekorerede vægge er en vigtig del af et hyggeligt og stilfuldt interiør. Et af de mest populære materialer til vægdekoration har altid været tapet. De er værdsat og elsket på grund af de mange forskellige mønstre og farver, den nemme opklæbning og alsidigheden. Tapet ser lige godt ud i køkkenet, stuen, soveværelset, børneværelset og gangen, det vigtigste er at vælge det rigtige materiale og den rigtige type tapet. Hvad der adskiller forskellige tapeter fra hinanden, og hvordan man forstår producentens mærkning, fortæller vi dig i denne artikel.

Typer af tapet

Traditionelt og billigt papirtapet er den mest velkendte og overkommelige løsning. På markedet kan du finde mange forskellige designs og farver. Normalt produceres de i ruller med en bredde på 50 cm, og der er næsten ingen meterversioner til salg, da det er svært at lime dem på væggen uden at beskadige lærredet.

Papirtapeter er lette og sarte, og de er velegnede til soveværelser og børneværelser på grund af deres miljøvenlighed. Men papirbaserede tapeter har lav holdbarhed og tåler ikke fugt, de kan ikke vaskes eller endda tørres af med en fugtig svamp. Tapet er ikke egnet til køkkener, korridorer, badeværelser og andre rum med øget belastning på vægbeklædningen.

Bemærk: Ved opsætning af papirtapet skal der påføres lim på stoffet og på væggen.

Fleecetapet med et basislag af ikke-vævede fibre baseret på polyester er mere praktisk i brug og let at klistre op. De er dyrere, men har en længere levetid end papirtapeter. Tapeter på fleecebasis fås i forskellige formater. I butikkerne finder man oftest ruller med en bredde fra 50 til 130 cm.

Vinyltapet er en type tapet på fleecebasis med et toplag af PVC. Der findes to hovedtyper:

  • skumvinyl med et konvekst, voluminøst mønster;
  • varmstempling med en struktureret overflade og ekstruderede fragmenter.

Producenterne tilbyder en bred vifte af forskellige farver og stilarter. Du kan nemt finde tapet til klassisk og moderne interiør.

Vinyl- og fleeselin-tapeter er universelle og kan, afhængigt af overfladestrukturen og egnetheden til vådrensning, bruges i alle rum.

Glastapet til maling er en relativt ny type tapet lavet af glasfiber. Glastapet anses for at være det mest holdbare og langtidsholdbare af alle. De er velegnede til tapetsering af vægge og lofter og skjuler små defekter og revner på vægoverfladen.

De høje omkostninger kompenseres af en lang levetid, modstandsdygtighed over for mekaniske skader, fugt og vask. Glasfibertapet kan males flere gange. Hvis du er træt af rummets farveskema, er det derfor nemt at ændre det med minimale omkostninger.

Ulemperne ved glastapet kan tilskrives det begrænsede udvalg af teksturer og manglen på færdige designløsninger. Men de er gode til kreativitet og til at skabe unikke interiører, fordi de kan farves i enhver nuance fra tusindvis af varianter af farvepaletter fra producenter af interiørmaling.

Tekstilvægbeklædning betragtes som en elitetype af efterbehandlingsmaterialer. De har to hovedlag:

papir- eller fleeceunderlag;

øvre stoflag af bomuld, linned, silke eller syntetisk materiale.

Tekstilbaggrunde bruges til at skabe dyre interiører, hvor det er vigtigt at understrege ejerens status, eller som accentbaggrunde på et lille område i designerinteriører.

Tapeter med tekstilbelægning er ekstremt plejekrævende og kan tiltrække støv, så de anbefales ikke til udsmykning af børneværelser eller soveværelser hos personer, der er tilbøjelige til allergiske reaktioner. Men det er en god løsning til stuen og arbejdsværelset.

Flydende tapet ligner dekorativt gips, men indeholder ikke sand i sin sammensætning. Den færdige sammensætning fortyndes med vand og påføres væggen i et eller flere lag. Flydende tapet kræver en vis færdighed i at færdiggøre væggene og mere tid til at udføre arbejdet.

På grund af det begrænsede antal teksturer og farver samt den høje pris er de ikke så udbredte og populære som rulletapet.

Mærkning

Når du har besluttet dig for, hvilken type tapet du vil bruge, skal du se nøje på mærkningen på rulleetiketten, som giver en idé om tapetets egenskaber og ydeevne.

Lysægthed betyder, at tapetets farvede mønster er modstandsdygtigt over for udbrændthed fra sollys. I lyse rum med sydvendte vinduer skal man vælge tapet med en eller to "sole".

Vandbestandighed og mulighed for intensiv vask er kendetegnet ved piktogrammer med bølger. Til køkkenet eller badeværelset er tapet med tre bølger det bedste valg. I gangen ved indgangen fra gaden er det bedre at lime tapet med billedet af en børste på ikonet: et sådant tapet kan vaskes grundigt uden at beskadige det dekorative lag.

Vær opmærksom på behovet for docking, da denne parameter påvirker antallet af ruller, som du skal bruge til et bestemt område af væggene. Forbruget af tapet med et dockingmønster med en stor del vil være højere end for dem, der kan limes

Forrige indlæg: Hvordan man vælger dekorativt puds. Typer og teksturer

Næste indlæg: Sikkerhed på børneværelset. Funktioner og nuancer

Relaterede indlæg