Græsk salat: en klassisk opskrift fra øen Rhodos

Græsk salat: en klassisk opskrift fra øen Rhodos

Grækenland gav verden alfabetet, de olympiske lege, skulptur, arkitektur, de store Pythagoras og Aristoteles, teater og græsk salat.

Den bedste græske salat smagte jeg på Rhodos - nok den smukkeste ø med sit "Kys af de to have", en dal af sommerfugle, der ender med et ortodokst tempel med udsigt over havet, og den lækreste salat lavet lige der af nonnerne....

Ved første øjekast er salaten meget enkel: agurker, tomater, feta, peberfrugt, oliven og nogle gange salatblade. Men der er et par finesser, som jeg bare er nødt til at dele med dig.

Den bedste græske salat laves kun med årstidens grøntsager og kun ved stuetemperatur. Selv hvis du har dem af perfekt kvalitet, men "sovet i køleskabet", skal du tage dem ud i et par timer.

Til denne ret anbefaler jeg tyk ekstra jomfruolivenolie og kalamata-oliven, som bedst købes efter vægt. Ja, begge disse ingredienser er ikke billige, men du behøver ikke et kilo - 100 gram oliven til 4 portioner er mere end nok.

Det er bedre at vælge olie i jernkrukker med P. D.-mærket. D. O. (Beskyttet oprindelsesbetegnelse). Det betyder, at olivenerne er høstet og presset lige der, hvor de er indsamlet, hvilket er et tegn på et højt niveau i produktionen.

Den vigtigste indikator i olien er surhedsgraden: Den bør ikke overstige 0,8.

Et par ord om oregano: Husk, at uanset hvad krydderileverandøren skrev på pakken, men hvis pakken er åbnet, lever krydderier ikke mere end 1-2 måneder. Lad være med at købe kilopakker på tilbud, så meget får du ikke brugt på et år.

Den bedste sauce til græsk salat laves af en blanding af 100 ml olivenolie, saften af en halv citron, 1 tsk. oregano, et fed knust hvidløg og en knivspids havsalt. Nøglen er at piske det hele til en tyk sauce med et piskeris.

Og det vigtigste: Lad salaten stå i 15-20 minutter, når du har snittet og dresset den. Lad grøntsagerne give deres saft og al deres kærlighed.

For at fortsætte det græske tema er her et par opskrifter mere med oliven:

  • Stuvning af makrel
  • Blanding af kød
  • Lammekølle med oliven og rosmarin.

Forrige indlæg: Sådan vælger du en stegepande: tips fra kokken

Næste indlæg: Sådan vælger du en køkkenkniv: tips fra kokken

Relaterede indlæg