Hvordan kontrollerer man husstøv, hvis man har allergi?

Hvordan kontrollerer man husstøv, hvis man har allergi?

Sådan reducerer du støv i hjemmet, især hvis du er allergisk over for husstøv.

Mindre kontakt med allergenet

En reaktion på et allergen sker kun, når du kommer i kontakt med det. Det er ikke muligt helt at undgå kontakt med støv, fordi støv er partikler af død menneskehud og mikroskopiske insekter, som folk ikke engang lægger mærke til. Det kan også indeholde dyrehår og skæl, fragmenter af fjer, sporer af skimmelsvampe, nylon, partikler af stof og papir, små fragmenter af materialer, som vægge, møbler og husholdningsartikler er lavet af.

Men mindre kontakt med husholdningsstøv er en realitet:

 • Køb en robotstøvsuger til at samle støv op fra gulvet hver dag.
 • Brug en håndholdt støvsuger 1-2 gange om ugen.
 • Brug polermidler eller spray med vand, når du skal støve af.

Reducer indtaget af støv

Det er umuligt at forhindre støv i at dannes, da hudceller stadig vil eksfoliere, og fibre vil falde af dit tøj. Men det er stadig muligt at reducere mængden af støv, der opstår i hjemmet:

 • Hold vinduerne lukkede, og sæt et klimaanlæg ind for at holde det varmt og indelukket.
 • Glem ikke at rengøre klimaanlægget, for det samler også støv.
 • Prøv at undgå tøj af uld og andre materialer, der efterlader mange fibre.
 • Tag skoene af uden for lejligheden, og når du kommer ind med skoene i hænderne, skal du straks sætte dem i en lukket skohylde.
 • Udskift tæpper og plaider med syntetiske, hvor der ikke kommer fibre ud.

Jo mindre støv der er i huset, jo lettere er det at komme af med.

Hold støvet ude af huset

Støv vil stadig være der: Hvis det ikke kommer ind, vil det dannes inde i huset. Så du skal gøre alt, hvad du kan, for at holde det ude:

 • Sæt møbler op af øko-læder eller naturlæder, som er let at rengøre.
 • Fjern tæpper, og efterlad et minimum af tekstiler i indretningen.
 • Minimer antallet af små detaljer i indretningen, statuetter, malerier.
 • Brug polish til møbler, som ikke lader støv blive hængende.
 • Prøv at undvære et tv i alle rum, da elektriske apparater tiltrækker støv og udtørrer luften. Og i tør luft spredes støv lettere.

Disse metoder kan reducere mængden af støv på overflader, men ikke i luften. Og for at gøre det behageligt at trække vejret bør du købe en luftrenser. Den vil opfange støvet og reducere antallet af allergener i hjemmet.

Den maksimale effekt kan kun forventes fra de enheder, der har et HEPA-filter lavet af tæt fnug eller et HPP-filter med et stort antal metalplader, som fanger de mindste partikler på grund af det elektrostatiske felt. De fanger partikler helt ned til 0,1 mikrometer.

Jo flere filtre en luftrenser har, jo bedre er den til at fange allergener. For eksempel harVictor Original fra Stadler Form tre typer filtre: Forfilteret renser luften for grove partikler, HPP-filtreringssystemet fanger de fineste partikler, og kulfilteret neutraliserer lugte. Det europæiske center for allergiforskning ECARF har bekræftet, at denne tilgang er effektiv mod allergi med 99,9 %. HPP-hovedfilteret er vaskbart og skal ikke skiftes, hvilket er et stort plus.

De, der er særligt følsomme over for husstøv, bør overveje de innovative luftrensere Roger little, Roger, Roger big. De overvåger luftkvaliteten og tilpasser sig automatisk til forureningsintensiteten. Støv- og gassensorer registrerer forureningsgraden, og enheden skifter selv til den forbedrede tilstand og justerer koncentrationen af forurenende stoffer i luften.

Kernen i Roger-serien er Dual Filter™-teknologien. Det er en kombination af et HEPA-filter og et kulfilter. HEPA-filteret fjerner selv det fineste støv fra luften, mens kulfilteret absorberer gasser i luften.

Hvilken luftrenser du skal vælge, afhænger af, hvor alvorlig din allergi er, og om du har tid til selv at overvåge mængden af støv i dit hjem. Luftrensere, der selv overvåger luftkvaliteten og tilpasser deres arbejde til de modtagne data, er med til at gøre livet lettere for travle mennesker, mens en klassisk luftrenser er velegnet til dem, der er vant til selv at kontrollere atmosfæren i huset.

Forrige indlæg: Lækre croutoner, som jeg ikke køber, men steger på panden: De har aldrig været så sprøde, møre og autentiske. 3 tricks: croutoner i alle smagsvarianter

Næste indlæg: Induktionskogeplade: hvad det er, fordele og ulemper, hvilket køkkengrej der er brug for

Relaterede indlæg