Hvilken olie er sundest: olivenolie eller solsikkeolie / Og hvad er de største forskelle mellem dem

Hvilken olie er sundest: olivenolie eller solsikkeolie / Og hvad er de største forskelle mellem dem

Tilhængere af sund kost kender til fordelene ved middelhavskosten - dens hemmelighed er den perfekte balance mellem vegetabilske fødevarer og sunde fedtstoffer. Traditionelle retter i Grækenland, Italien og Spanien tilberedes med olivenolie - det er derfor, det er forbundet med sundhedsmæssige fordele. Solsikkeolie anses derimod for at være mindre sund. Er der virkelig en væsentlig forskel mellem disse produkter? Lad os forstå og sammenligne i denne artikel.

Solsikkeolie

Det er ikke uden grund, at det er et populært produkt. Det er en fremragende kilde til umættede fedtsyrer og E-vitamin. En spiseskefuld solsikkeolie indeholder et stort antal vitaminer og næringsstoffer. Disse omfatter:

 • 14 g fedt;
 • 5,75 mcg E-vitamin;
 • 0,76 mcg K-vitamin.

En skefuld smør indeholder også 1,36 g mættet fedt, 11,7 g enkeltumættet fedt og 0,53 g flerumættet fedt.

Det er et alsidigt produkt: Det kan tilsættes salater med friske grøntsager og bruges til stegning, bagning i ovnen og stuvning.

Ifølge forskning kan brug af solsikkeolie i stedet for andre fødevarer med højt indhold af mættet fedt reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Enumættede oliesyrer og flerumættede fedtsyrer, som den indeholder, kan nemlig reducere niveauet af kolesterol og triglycerider i blodet. Den daglige mængde for en voksen er 1,6-2 g.

Produktets kvalitet påvirkes af forskellige faktorer:

 • kvaliteten af solsikkefrø;
 • metode til forarbejdning af frø;
 • metode til udvinding;
 • forarbejdningsbetingelser.

Uraffineret olie gennemgår mindre forarbejdning - den gennemgår kun mekanisk filtrering. Som følge heraf bevarer produktet sine nyttige stoffer, oprindelige smag og farve. I modsætning hertil gennemgår raffineret olie flere grader af rensning, hvilket gør, at den ikke ryger og ikke skummer under tilberedningen.

Olivenolie

Et naturprodukt, der ligesom solsikkeolie stammer fra oliventræet.

Den indeholder 14 % mættet fedt og 11 % flerumættet fedt. Blandt sidstnævnte er omega-6- og omega-3-fedtsyrer vigtige for helbredet. Men oliesyre, et enkeltumættet fedt, dominerer i sammensætningen med et samlet indhold på 73%.

En anden forskel mellem solsikkeolie og olivenolie ligger i sammensætningen. En spiseskefuld olivenolie indeholder:

 • 13,5 g fedt;
 • 0,14 mg calcium;
 • 0,08 mg jern;
 • 0,14 mg kalium;
 • 0,27 mg natrium;
 • 1,94 mcg E-vitamin;
 • 8,13 mcg K-vitamin.

Undersøgelser viser, at oliesyre i kosten har en positiv effekt på reduktion af inflammatoriske markører, reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme og endda har en anti-cancer effekt. Det er derfor, læger så ofte taler om fordelene ved olivenolie. Men oliesyre findes også i solsikkeolie, så der er ingen forskel.

Hvordan man skelner mellem de forskellige typer olivenolie og forskellene mellem dem

Ekstra jomfruolivenolie presses mekanisk af modne oliven og forarbejdes uden brug af høje temperaturer eller kemiske opløsningsmidler. Dette bevarer den høje koncentration af fenoler. Et konventionelt produkt med en høj forarbejdningsgrad mister disse kemikalier. Små laboratorieforsøg viser, at højere koncentrationer af fenoler kan have en ekstra antioxidant effekt.

Solsikke- og olivenolie: hvordan man sammenligner.

Disse produkter er relativt ens, men der er forskelle: De stammer fra forskellige planter og indeholder forskellige mængder næringsstoffer.

Forskel 1. En spiseskefuld solsikkeolie og olivenolie indeholder relativt samme mængde fedt, men der er stadig en forskel: sidstnævnte har flere flerumættede fedtsyrer end førstnævnte.

Forskel 2. Solsikkeolie er en bedre kilde til E-vitamin end olivenolie. Den indeholder også K-vitamin. Olivenolie er dog rigere på sporstoffer: Den indeholder kalium, calcium og jern.

Forskel 3. En anden fordel ved olivenolie er, at den passer perfekt ind i middelhavskosten. Men det er vigtigt at forstå, at reduktionen af skader på menneskekroppen opnås ved et helt sæt af foranstaltninger: reduktion af mængden af rødt kød, overvægt af nødder, grøntsager, bælgfrugter og fisk i kosten.

Forskel 4. Hvad er forskellen på olivenolie og solsikkeolie? En af de største forskelle er prisen. Solsikkeolie er stadig en mere overkommelig løsning for enhver pengepung, mens olivenolie oftere bruges på helligdage og ved særlige lejligheder.

Hvad kan man gøre?

Inkluder ikke kun disse sunde olier i din kost, men også andre som f.eks. rapsolie, sojaolie og avocadoolie.

Forrige indlæg: Dovne kartoffelboller

Næste indlæg: Karpefiskeri om natten

Relaterede indlæg