6 korrekte måder at konservere mad til vinteren på: hvordan man bevarer flest mulige næringsstoffer og ikke mister nyttige

6 korrekte måder at konservere mad til vinteren på: hvordan man bevarer flest mulige næringsstoffer og ikke mister nyttige

Tiden med syltetøj og kompot er for længst forbi, og hvis du har kogt bær med en masse sukker - så har du slået dem ihjel. Det er bestemt ikke værd at regne med vitaminer.

Forresten, marmelade eller syltetøj, skumfiduser, tørret frugt - generelt ikke dårlige hjemmelavede desserter, men under tre betingelser:

  1. Du spiser det ikke i spiseskefulde, men begrænset til 2-3 teskefulde om dagen.

  2. Dit sukker og insulin er helt fint, du er ikke overvægtig eller har metabolisk syndrom.

  3. Du spiser din dessert efter et normalt måltid i den mængde, der er nævnt i punkt 1.

Og ja, hvis produktet er kogt og endda med sukker, er fordelene udelukket. Kun for fornøjelsens skyld.

Så vores opgave er at gemme de produkter, som vi omhyggeligt dyrkede om sommeren, til vinteren. Og om vinteren at få det maksimale udbytte af dem.

**Hvad kan vi gøre?

De bedste konserveringsmuligheder

Nedfrysning

Bær, grøntsager, krydderurter, svampe, frugt. Helt perfekt! Du kan købe en stor fryser for at få dine vitaminer i deres reneste form hele vinteren i stedet for i form af tvivlsomme syntetiske piller. Min foretrukne måde at gøre det på. Hvis du har plads, så hav flere frysere. Det er bedre at tilberede i praktiske portionsbeholdere. Det er ikke ønskeligt at optø to gange.

Fermentering

Den sejeste og mest gavnlige for tarmene måde at behandle grøntsager på er selvfølgelig syrning. Det skyldes, at du gør produktet endnu sundere, end det var i forvejen. Fermenteringsprocessen producerer probiotiske bakterier, som beriger og revitaliserer mikrofloraen. Det eneste spørgsmål her er om salt, men du kan godt bruge mindre eller tage hyponatriumsalt - alle grøntsager kan fermenteres uden. Måske kan iblødsætning også klassificeres i denne kategori - det er dog den mest "fermenterende" metode, og det er ikke alle mave-tarm-kanaler, der tåler den.

Bejdsning og syltning

Disse metoder gør det muligt at konservere produktet så længe som muligt, men jeg er stadig foruroliget over den høje koncentration af salt og eddike. Der er en fermenteringseffekt, men den er svagere med disse teknikker. Folk, der er følsomme over for natrium og lider af forhøjet blodtryk, er ikke velegnede til metoden. Begræns dig enten til en meget beskeden mængde af den slags mad, eller find nogle andre opskrifter. Syltning indebærer brug af eddike, som ikke altid er egnet til folk med en følsom mave-tarmkanal. Under alle omstændigheder foreslår jeg, at man bruger æblecidereddike - men her er holdbarheden kortere, da koncentrationen af eddikesyre er mindre end i hvid eddike. Tilsætning af sukker er altid en meget dårlig idé.

Tørring og hærdning

Du kan spare plads, tid og penge ved at lave skønne "desserter" af æbler, bær, pærer osv.

I stedet for slik er det på høje tid at mestre tørrede frugter og bær, men lad os selvfølgelig ikke glemme målet!

Dette er for begyndere, senere minimerer folk normalt disse lækkerier.

Du kan tørre absolut alt, og der er simpelthen ingen bedre måde at bevare næringsstoffer på. Svampe, bær, krydderurter, grøntsager - grib chancen!

Tørring er en blid, gradvis proces uden brug af aktiv varme, så en betydelig del af produktets væske og volumen bevares. Man mener, at de dyrebare polyfenoler overlever bedre, når de tørres.

Tørrede bær kan i øvrigt bruges til varme bidder om vinteren.

En anden god idé er at forberede bladene til forskellige urteinfusioner. Kirsebær hjælper med at sove, ribs bekæmper hævelse, hindbær bekæmper inflammation osv.

Tilberedninger til supper, dressinger og andre retter.

Jeg går altid ind for optimering, og jeg kan godt lide tanken om at fryse udskæringer til borsjtj, rassolniki, græskarpuré-suppe, grøntsagsgryderetter allerede med alt ekstraudstyret - krydderurter, krydderier, løg og gulerødder osv. Det ultimative er at bruge støvsugning. Pumpning på niveau 80. På den måde sparer du både tid, plads og sundhed.

Sterilisering

Det er nemt at tilberede alt i sin egen juice. Men desværre mister vi en masse vitaminer ved at bruge denne metode til fordel for lang opbevaring.

Hvad skal du absolut ikke gøre?

Lave en masse marmelade. Du kan lave et par glas, hvis du er i humør til det. Det er bedre at fryse eller tørre naturlige "søde sager" og tilsætte dem til din morgenmad eller eftermiddagste om vinteren i en ren og sund form.

Steg dine "twists" i raffineret olie. Det ødelægger bare produktet, det er alt. Minus antioxidanter, vitaminer og polyfenoler. Men plus unødvendige skadelige ingredienser. Generelt er det sundest at tilberede maden umiddelbart før indtagelse, så den forbliver "levende" og bliver meget mere velsmagende. Er du ikke enig? Det er bedre at have alle produkterne ved hånden i form af en "konstruktør", f.eks. til auberginekaviar - når som helst kan du tage fryseren ud og tilberede en velsmagende ret.

Hvis du vil gøre det så meget - stuv det, og tilsæt til sidst lidt sund olie.

  1. At gå over gevind med salt. Det er værd at behandle salte fødevarer ordentligt - når man overspiser dem, ligner de fleste mennesker akvarier med vand, og trykket springer. Spis en agurk - og det er nok. Det er forresten det samme med sur mad - hvis du overspiser, vil du bare ikke have det godt. Alt dette er delikatesser og praktisk talt kosttilskud - for mave-tarmkanalens sundhed. Det er værd at begrænse sig til små mængder.

4- Brug sukker - det har altid været unødvendigt i den slags retter. Vil du give din lecho et "pift" - så tilsæt en dråbe stevia.

  1. Tilbered juice (selv uden tilsat sukker) og kompot. Ubrugelig historie, sukkerkoncentrater.

Nogle af naturens gaver kan gudskelov opbevares perfekt i uberørt form - helt uden frysning, højst i køleskabet. Denne egenskab bør absolut udnyttes. For eksempel er kål, mens den ligger og flyder, kun beriget med vitaminer.

Hvad angår frysning og tørring, er fordelen ved disse metoder, at vi ikke mister dyrebare vitaminer og antioxidanter, og nogle af dem bliver kun forstærket.

For eksempel har krydderier, tørrede krydderurter og svampe og endda æbler og pærer en super koncentration af kalium, det er værd at huske på. Jo lavere volumen, jo mere mættet er produktet.

Men husk, at når man fjerner fugt, stiger kalorieindholdet i ethvert produkt ca. 6-7 gange, og alt dette er rene kulhydrater. Derfor er tørrede frugter og endda tørrede grøntsager og bær skadelige.

Grundlæggende principper for høst - bevar og mangfoldiggør

Fermentering giver en række fordele for tarmene, syltning og bejdsning - allerede mindre. Sukker og overskydende salt ødelægger generelt alt.

Uberørt opbevaring er ideelt. Det samme er nedfrysning.

Varmebehandling er et forsøg. Syltetøj, gryderetter og snacks - en lille smule for sjælen, der er praktisk talt ingen fordel. Diabetikere og folk med insulinresistens bør slet ikke spise den slags, hvis de virkelig ønsker at forbedre deres sundhedstilstand. Du kan altid lave noget syltetøj med stevia uden sukker. Der er masser af opskrifter på nettet. Det er rigtigt, at marmeladen stadig vil være et kulhydratkoncentrat.

Tørring giver dig mulighed for at få det maksimale udbytte af den mindste mængde produkt.

For at opsummere kan jeg sige dette - traditionelle tilberedningsmetoder fjerner de fleste næringsstoffer fra produkter og beriger dem med unødvendige.

Forrige indlæg: En saftig opskrift på torskefilet til hele familien

Næste indlæg: Levende hjemmesaltning af fisk: gør fisken mere smagfuld og aromatisk gennem modning

Relaterede indlæg