9 fødevarer, der ikke bør genopvarmes

9 fødevarer, der ikke bør genopvarmes

Hvad sker der med maden, når den genopvarmes, og hvad er risikoen?

Ernæringseksperter anbefaler, at man kun spiser frisklavet mad. Og ikke kun fordi det smager bedre og er sundere. Det viser sig, at genopvarmning af nogle fødevarer kan være farligt for dit helbred.

Kartofler

Kartofler, der opbevares ved stuetemperatur, kan udvikle botulismebakterier, som er farlige for mennesker. Desuden mister de meget af deres anvendelighed, når de genopvarmes. Hvis du har en rest kogte kartofler, skal de opbevares i køleskabet og ikke genopvarmes, men bruges til salat.

Ris

Ris anbefales at blive spist umiddelbart efter tilberedning. Nogle videnskabelige undersøgelser siger, at der efter et par timer begynder at formere sig bakteriesporer i kogte ris, som ikke dør selv ved gentagen varmebehandling. Disse bakterier kan forårsage fordøjelsesbesvær og endda forgiftning.

Æg

Røræg, scrambled eller blot kogte æg er særligt velsmagende, når de er kogte, men opvarmede æg er ikke særlig appetitlige. Men den største fare er, at når æg opvarmes igen, ændrer de deres sammensætning og begynder at frigive stoffer, der er skadelige for maven.

Kylling

Der sker det samme med kyllingekød som med æg: Når det genopvarmes, ændrer kyllingeproteinet sin struktur og bliver svært at fordøje. Det er fyldt med fordøjelsesproblemer og gastritis. Heldigvis er kylling også lækkert koldt - det giver en god sandwich eller salat.

Svampe

Svampeprotein har en kompleks struktur, som ændrer sig, når det opvarmes. Det betyder, at svampe er svære at fordøje for kroppen og kan give mavesmerter og oppustethed. Desuden kan gentagen varmebehandling af svampe fremkalde frigivelse af giftige stoffer, der er farlige for leveren og hjertet.

Bladgrøntsager

Nogle gange indeholder opskrifter pocheret spinat, selleri, kålrabi, rucola, brøndkarse, basilikum, skovsyre eller andre bladgrøntsager. Opvarm aldrig sådanne retter: Grøntsager kan indeholde nitrit, som omdannes til det kræftfremkaldende stof nitrosaminer ved genopvarmning.

Rødbede

Ligesom bladgrøntsager begynder rødbeder at frigive giftige stoffer, når de genopvarmes.

Hvidløg

Gentagen opvarmning får hvidløg til at miste den værdifulde antioxidant allicin, som hjælper kroppen med at bekæmpe kræftceller.

Broccoli

Broccolispirer mister op til 97 % af deres sundhedsmæssige fordele, når de opvarmes. Men bare rolig: Broccoli er også lækker kold. Du kan smuldre den i en salat eller spise den drysset med havsalt og dryppet med en smagfuld olie som f.eks. olivenolie eller sennepsolie.

Forrige indlæg: Ti effektive drinks til detox efter ferien

Næste indlæg: Verdens mest usunde og sundeste køkkener

Relaterede indlæg