Sådan stopper du med konstant at overspise: 7 effektive teknikker

Sådan stopper du med konstant at overspise: 7 effektive teknikker

Forskere har bevist, at moderat spisning bremser aldring og øger den forventede levealder. Så hvorfor spiser vi mere end nødvendigt, og hvordan holder vi op med at gøre det - fortæl os det i vores anmeldelse.

Rejser du dig nogensinde fra bordet med maven fyldt til bristepunktet? Enig, fornemmelserne er ikke behagelige: en følelse af tyngde, kvalme, modvilje mod at bevæge sig og beklagelse over deres egen umådeholdenhed. Hver gang lover vi, at det ikke vil ske igen, men det viser sig at være svært, og næste gang gentager det hele sig.

Forskere har bevist, at en person, der spiser mindre, er mere aktiv og energisk, han føler sig bedre tilpas, og hans forventede levealder øges betydeligt. Så hvad får os til at overspise, og hvordan kan vi lære at styre vores appetit for at leve et bedre og længere liv? Det fortæller vi dig i dagens gennemgang.

Hvorfor vi overspiser

Ud fra et biologisk perspektiv ser det ud til, at det at spise bare er en måde at stille sulten på og holde kroppen i live. Men i den menneskelige verden - de højere væseners verden - er tingene lidt mere komplekse.

Mennesker er i stand til ikke kun at opleve fysisk sult, men også psykologisk sult. Psykologisk sult er et ønske om at klare sine egne følelser ved hjælp af mad, ikke kun negative, men også positive. Forskellen er, at ved fysisk sult giver maden os mæthed, mens den ved psykologisk sult giver os ro og balance.

For at holde op med at overspise skal du lære at forstå, hvilket behov du oplever i øjeblikket: om du er sulten eller bare ønsker at få mental trøst og positive følelser med mad - og at bestemme mæthedsgrænsen, som vil hjælpe dig til at spise uden overdrivelser. Det er ikke så svært, som det ser ud til - du skal bare forholde dig mere bevidst til spørgsmålet om mad.

1. Analyser din trang til mad

Når din hånd igen rækker ud efter en kiks eller en sandwich, så stop op og spørg dig selv: Hvad er det, der driver mig? Hvis det virkelig er sult, så spis af hjertens lyst. Og hvis det er et behov for at få positive følelser, kan det ikke skade at finde ud af, hvad der forårsager det. Måske er du i dårligt humør eller nervøs? Føler du dig opstemt eller har brug for trøst og kærlighed?

Når du har fundet årsagen, kan du drikke et glas vand, gå rundt i huset, tale i telefon og lave noget andet sjovt end at spise, f.eks. danse eller lege med dit kæledyr. Prøv at distrahere dig selv og få positive følelser fra en anden kilde end mad. Hvis lysten til at spise kiks ikke er forsvundet, så spis uden dårlig samvittighed og med glæde. Og for at lære at analysere følelser bedre, så skriv dem ned i en notesbog, hver gang du føler en overvældende lyst til at spise noget, men ikke er sulten.

2. Udvikl en vane

Når vi hele tiden tygger på noget, dæmpes de fysiske fornemmelser, og kroppen vænner sig gradvist til at føle sult og mæthed. Så få den til at huske de følelser!

Det gør du ved at begynde at spise hver time. Efter cirka ti dage vil du opdage, at sulten også melder sig på klokkeslæt og vågner lige før det planlagte måltid. Hold fire timers pause mellem morgenmad, frokost og aftensmad, og lad være med at spise noget som helst i disse intervaller. Det vil være svært i starten, men med tiden vil din krop blive mere "disciplineret" og begynde at genkende mætheds- og sultfornemmelsen.

3. Mærk smagen

En god måde at træne mindfulness på er at begynde at smage på maden. Når alt kommer til alt, sluger de fleste af os bare vores mad, mens vi kigger på vores smartphone eller tv eller bare dvæler ved vores tanker.

Når du spiser, skal du kun fokusere på smagsoplevelserne: Er maden salt, sød eller sur? Er den behagelig eller halvdårlig? Forestil dig, at du er en smagsdommer, og prøv at smage smagsnuancerne i velkendte fødevarer, som du ikke har oplevet før. Det vil give dig mulighed for at nyde velkendt mad på en ny måde, og dine fornemmelser vil blive mere skarpe med tiden - du vil få en mere levende fornemmelse af smagen og endda duftene. Hvis du lytter opmærksomt til dine fornemmelser, vil du bemærke det øjeblik, hvor din appetit og din glæde ved maden er aftaget - det er her, du skal stoppe op og lægge redskaberne tilbage på tallerkenen, selv om du ikke er færdig med at spise.

4. Tag dig god tid

Som du ved, kommer mæthedsfornemmelsen ikke med det samme, men med en forsinkelse på 15-30 minutter. Forsinkelsen opstår, fordi de proteiner, der er med til at sende mæthedssignalet fra maven til hjernen, ikke produceres med det samme, men et stykke tid efter måltidets start. Derfor overspiser de, der spiser hurtigt, som regel.

Stræk dit måltid i mindst en halv time, uanset hvor sulten du er. Og selv om retterne er meget velsmagende, skal du behandle dem som kunstværker, der kræver omhyggelig og rolig smagning.

5. Fordyb dig fuldt ud i processen

Zen-læren opfordrer os til at nyde hvert øjeblik i livet ved at fordybe os fuldt ud i det. Hvis vi spiser og taler på samme tid, løser et spørgsmål i vores hoved eller læser vores feed på de sociale medier, er vi uærlige over for vores krop og fratager os selv muligheden for at nyde livet.

Forrige indlæg: Ti grunde til, at du føler dig sulten hele tiden

Næste indlæg: 5 produkter, der fugter din hud indefra og ud

Relaterede indlæg