Sommer i byen: Sådan spiser du i varmen

Sommer i byen: Sådan spiser du i varmen

Solrige dage er en sand velsignelse. For at nyde dem fuldt ud og altid føle sig tonet, selv i varmen, er det vigtigt at følge en særlig sommerdiæt.

Solrige dage er en kærkommen lykke. For at nyde dem fuldt ud og altid føle sig tonet, selv i varmt vejr, er det vigtigt at følge særlige sommerregler inden for ernæring og lave din kost kompetent. Vi fortæller dig, hvordan du gør.

1. Reducer portioner og kalorier

I varmen har du næsten ikke lyst til at spise, og derfor er det bedre at udskyde hovedmåltiderne til et køligere tidspunkt på dagen. Stå tidligt op og spis morgenmad før kl. 8, spis frokost før middagsheden, og spis aftensmad, når det passer dig, men vælg lette måltider med lavt kalorieindhold, som er lette at fordøje.

Du behøver ikke at tælle hver eneste kalorie: Overvej den omtrentlige mængde, du spiser, og brug praktiske infografikker: Her er f.eks. visuelle eksempler på, hvordan 200 kalorier kan se ud.

Strandsæsonen er endelig kommet, og du vil sikkert gerne beholde din figur. Vi er sikre på, at du ikke behøver at gå på slankekur denne sommer: Du skal bare reducere dine sædvanlige portioner og holde din kost afbalanceret. Det er vigtigt at spise mindst 25 % sunde fedtstoffer (helst vegetabilske), ca. 50 % proteiner og 15-17 % kulhydrater. Læs, hvordan proteiner, fedtstoffer og kulhydrater hænger sammen og derfor er lige nødvendige for en sund kost.

2. Begræns dit indtag af protein og tunge kulhydrater

Sommerkosten skal være let, men samtidig nærende. En opvarmet krop har brug for mindre energi end normalt, men vi er mest aktive på varme dage, hvilket betyder, at det er vigtigt ikke at sulte sig selv. Så hvordan forener man alt dette?

Svaret er enkelt: I sommermånederne er det klogt at begrænse indtaget af protein, tunge kulhydrater og sukker. Da stofskifteprocesserne går langsommere, fordøjes proteinet i "tungt" rødt kød (f.eks. fedt svinekød) hårdt og modvilligt af kroppen. Langsomme kulhydrater, som er rige på brød og pasta, vil også mærkbart bremse det træge stofskifte.

Magre friske fisk og skaldyr er den ideelle sommerkilde til protein samt vitaminer og vigtige sporstoffer. Forresten fortalte vi dig for nylig om velsmagende og sunde opskrifter med torsk - den mest diætetiske og "lette" fisk.

3. Spis mad, der indeholder meget vand

For en krop, der er udmattet af varmen, er der ikke noget værre end dehydrering. Når vi kommer i denne tilstand, lider vi af hovedpine, dårligt humør og for tidlig træthed. Så hvad kan du gøre for at forhindre, at dehydrering overrasker dig, når termometeret står på en høj temperatur?

Det er enkelt: Du skal bare inkludere fødevarer, der indeholder meget vand, i din kost. Den slags mad skal først og fremmest være til stede i morgenmaden og frokosten - det vil sige, når du er mest aktiv.

Agurker, radiser, tomater og kål er de grøntsager, der indeholder mest vand. Men glem ikke det grønne: Almindelig bladsalat består f.eks. mest af vand og fibre. Spis masser af modne frugter og bær: Citrusfrugter, vandmelon og jordbær med smag kan hjælpe dig med at undgå problemer med dehydrering.

4. Bestil vand på caféer, og hav det altid med dig

Endnu en gang om dehydrering: Alle ved, at kroppen hurtigt mister vand i dagens varme. Vi sveder, og med sveden fjerner vi vitaminer og mikroelementer, som er nødvendige for et godt helbred. Som følge heraf forstyrres vand-salt-balancen, og stofskiftet i en svækket krop kommer helt i uorden.

For at slukke tørsten og svække alle de negative virkninger af den varme sommer skal du prøve at afstå fra kaffe, energidrikke og alkohol, som har en vanddrivende effekt, og prøve at afvise søde kulsyreholdige drikke.

På caféer kan du bestille vand med citron: Ernæringseksperter mener, at denne naturlige drik er den bedste måde at genoprette elektrolytbalancen på og stoppe overdreven svedtendens. Og derhjemme kan du nemt tilberede en original, velsmagende og forfriskende drik baseret på vand.

5. Spis årstidens frugter og grøntsager

Du har sikkert bemærket, at du føler dig mindre sulten om sommeren end om vinteren eller efteråret. Det skyldes, at kroppens stofskifteprocesser går langsommere i varmt vejr, og den "beder" om mad, der er hurtig og let at fordøje.

Naturen har selv sørget for, at det er om sommeren, at der dukker et utroligt udvalg af friske grøntsager, modne frugter og velduftende grønt op. Sådanne produkter er rige på vitaminer og antioxidanter samt vigtige organiske syrer og fibre. Alt dette har en positiv effekt ikke kun på dit velbefindende, men også på dit udseende. For eksempel indeholder orangefarvede frugter og grøntsager betacaroten og A-vitamin, som beskytter din hud mod solens hårde stråler.

Vi kan ikke forestille os en perfekt sommer uden at gå på markedet. Foretræk sæsonbetonede produkter: De indeholder altid rekordstore mængder af sunde stoffer.

Forrige indlæg: Aristokratens morgenmad: 3 opskrifter på æg Orsini

Næste indlæg: Syv fødevarer, som du spiser forkert hele tiden

Relaterede indlæg