Hvor holdbart er moderne parket

Hvor holdbart er moderne parket

Naturlige trægulve er en ny trend inden for interiørdesign, baseret på konceptet om et sikkert og miljøvenligt hjem. På det seneste er det blevet så populært, at det er ved at fortrænge det mere budgetvenlige laminat og den praktiske kvartsvinyl. Men folk, der planlægger at købe gulvbelægning, har ofte et spørgsmål: Hvor holdbart og langtidsholdbart vil træparket være? Vi vil forsøge at besvare det i denne artikel.

Typer og egenskaber ved parket

Til gulvet bruges nu to hovedtyper af parket:

  • stykke;
  • parketbræt.

Stykkeparket er en klassisk variant, som er en lille planke med riller og kamme, som er samlet rumpe til rumpe. Af sådan en parket kan du skabe forskellige mønstre, vælge forskellige måder at lægge på (engelsk, fransk sildeben, dæk, skak osv.).

Parketplanker er i et enkelt lag og er lavet af massivt træ. På grund af deres lille størrelse er de mindre modtagelige for deformation og udtørring.

Stykkeparket lægges på basen strengt på limen, så det skaber en stærk, monolitisk belægning, som kan tjene i flere årtier. Det kan slibes flere gange, og lakbelægningen kan fornyes.

Parketbrædder er en mere praktisk type naturgulv. Hver plade består af tre lag:

  • øverste, 3 mm eller mere tykt, lavet af værdifuldt og hårdt træ (eg, bøg, ask, merbau, valnød);
  • det midterste er lavet af krydslameller for at kompensere for træets udvidelse, når temperaturen og luftfugtigheden i rummet ændrer sig;
  • bunden, der normalt er lavet af blødt træ for at gøre brættet stærkere.

Tykkelsen på en parketplade starter fra 13 mm, og jo større den er, jo stærkere og mere pålidelig bliver gulvbelægningen.

Parketbrædder kan lægges flydende, som laminat eller på lim, som traditionel parket. I det første tilfælde får vi en praktisk, hurtigt samlet og reparerbar belægning, når det er nok at fjerne det beskadigede bræt og erstatte det med et nyt. I det andet tilfælde, svarende til stykke parket, holdbar og pålidelig parket, med mulighed for at cykle op til 5 gange. Men det skal tages i betragtning, at parket lagt ved flydende metode er mere modtagelig for deformationer og dannelse af huller mellem brædderne.

Brinell-hårdhed

Hårdheden påvirkes også af det træ, som parketten er lavet af. Der findes hårdere og blødere arter. Brinell-hårdhed er den vigtigste indikator, som parket- og trægulve vurderes efter.

Af de almindelige typer parket, der fås i de fleste gulvsaloner, er den maksimale hårdhed 4,3-5,5 wenge eg og 4,1-4,9 merbau, gennemsnitsværdierne er 3,3-4,1 ask, 2,9-3,7 eg, 2,8-3,5 valnød, 2,7-3,7 bøg. Den blødeste parket er lavet af birk, dens hårdhed er 2,2-2,7, den er velegnet til installation i soveværelset, hvor driftsbelastningen på gulvet er minimal. I stuen, gangen, køkkenet vil birkeparket hurtigt komme i forfald og miste sit smukke udseende. Trægulve er dyrere, men det betaler for dets holdbarhed og høje styrke.

Parket er meget stærkere og mere holdbart end laminat, men ringere end fliser, porcelænsfliser og kvartsvinyl af høj kvalitet. Parketgulve bør ikke installeres i rum med høj luftfugtighed: badeværelse, område nær hoveddøren osv.

Generelt, hvis du følger reglerne for installation, vælger træsort og trætykkelse i overensstemmelse med det rum, hvor gulvbelægningen skal bruges, og passer på parket mod overdreven fugt, vil det tjene dig i mange år.

Forrige indlæg: Fordele og ulemper ved trendy belysningsmuligheder

Næste indlæg: Hvordan man vælger dekorativt puds. Typer og teksturer

Relaterede indlæg