Hvorfor koriander lugter af væggelus

Hvorfor koriander lugter af væggelus

Jeg elsker koriander, og jeg kan ikke forestille mig mit kulinariske liv uden denne plante. Det gælder ikke kun de grønne blade, men også frøene, som har deres egen unikke smag og aroma.

Alt går tilbage til min barndom i Tbilisi, hvor borsjtj og pandekager var sjældne, og alt, hvad der blev tilberedt i vores køkken, blev tilsat denne mirakelurt. Og generelt er koriander den vigtigste urt i det georgiske køkken, jeg er ikke bange for disse høje ord.

Men denne historie handler ikke om dens brug i madlavning, men om dens opfattelse. Jeg tror, at der blandt jer, mine kære venner, er dem, der hader koriander på grund af dens skarpe "insekt"-lugt. Og så er der dem, der synes, at den lugter af appelsinskal (jeg kan ligefrem dufte appelsiner). Det hele handler om genetisk betinget følsomhed over for aldehyder. Disse aromatiske olier findes i mange planter, bl.a. koriander.

Men der er en løsning til at slippe af med denne aroma Læg koriander i kogende vand, så holder den op med at lugte. Faktum er, at decylaldehyd ødelægges ved varmebehandling, men koriander mister sin smag.

P. S. Forresten henviser koriander normalt til urterne og koriander til deres frø

Og her er et par af mine opskrifter med koriander og koriander:

  • Aubergine efter min bedstemor Veras opskrift
  • Dolma
  • Zhengyalov Hatz
  • Kazan-kabob, som i Tadsjikistan.
  • Lamajo (lakhmajun)
  • Georgiske gulerødder
  • Sacebeli
  • Tkemali

Er der nogen fødevarer eller krydderier, som du ikke kan tåle på grund af lugt eller smag?

Forrige indlæg: Feta og bryndza: hvad er forskellen?

Næste indlæg: Sådan vælger du det bedste skærebræt

Relaterede indlæg