Hvad sker der, hvis du spiser mandler hver dag?

Hvad sker der, hvis du spiser mandler hver dag?

Mandler er en fantastisk fødevare til daglig brug, da de er fulde af proteiner, vitaminer og fibre. Regelmæssig indtagelse af dem menes at reducere risikoen for helbredsproblemer og mange farlige lidelser: kræft, hjertesygdomme, fedme og type 2-diabetes.

Mandler er en fantastisk fødevare til daglig indtagelse, da de er fulde af proteiner, vitaminer og fibre. Regelmæssig indtagelse af dem menes at reducere risikoen for helbredsproblemer og mange farlige lidelser: kræft, hjertesygdomme, fedme og type 2-diabetes.

Og selv om disse nødder også indeholder en del fedt, er det kategoriseret som "godt" fedt (lipoproteiner med høj densitet), som faktisk beskytter dit hjerte. Mandler indeholder dog en hel del kalorier, så det er bedst at spise dem med måde.

Det kan virke utroligt, at bare fire mandelnødder i løbet af dagen kan give store fordele for dit helbred, men det er sandt! Bare 30 gram mandler indeholder ca. 3,5 gram fibre, 6 gram protein og 9 gram enkeltumættet fedt. Mandler har også et højt indhold af E-vitamin, mangan og magnesium. Kobber, calcium, riboflavin, jern, zink og fosfor er til stede i mindre, men betydelige mængder.

Hvad er alle disse komponenter gode for din krop? Du vil blive overrasket, men der er mindst 7 betydelige fordele ved at spise mindst 4 stykker mandler hver dag.

Fordel 1: normalt kolesteroltal

Mandler er gode til at sænke det dårlige kolesterol (eller lipoproteiner med lav densitet) og samtidig hæve det gode kolesterol (lipoproteiner med høj densitet). Det er vigtigt, fordi høje niveauer af dårligt kolesterol sætter dig i fare for alle mulige komplikationer, herunder hjerteanfald, åreforkalkning, slagtilfælde og perifer arteriesygdom.

Hvis du erstatter din sædvanlige usunde snack som f.eks. chips eller slik med mandler, kan du reducere dit dårlige kolesterol med op til 10 %. Det skyldes tilstedeværelsen af E-vitamin i nødden og de flavonoider, der findes i mandelskallen. Tilsammen forhindrer de udviklingen af plak og reducerer risikoen for huller i tænderne.

Fordel to: Stærkt, skinnende hår

Mandler giver dig næsten alle de vitaminer og mineraler, du har brug for til at forbedre dit hårs sundhed. Mandler indeholder magnesium og zink, som stimulerer en hurtigere hårvækst. E-vitamin har antioxidantegenskaber, der reducerer oxidativt stress og styrker håret. Endelig gør B-vitamin hårstråene tykkere og giver håret en naturlig glans.

Hvis man smører mandelolie i hovedbunden, kan det i øvrigt forebygge skæl, og det blødgør og giver næring til håret. Mandelolie er blevet brugt som kosmetik til hår og hud, siden de gamle egyptere anså mandler for at være et af de dyreste og mest effektive produkter.

Fordel tre: Reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme

Mandler har mange ingredienser, som gør disse nødder ekstremt gavnlige for vores hjerte. For eksempel kan enkeltumættede fedtstoffer hjælpe med at kontrollere højt kolesteroltal. Men fibre, E-vitamin, omega-3-fedtsyrer og plantesteroler er også gode for hjertesundheden.

Det er værd at bemærke, at mandler er en fremragende kilde til l-arginin, som har vist sig at gøre arterievæggene mere fleksible og dermed reducere sandsynligheden for blodpropper, som kan blokere blodgennemstrømningen og forårsage hjertestop. For at få alle disse fordele for dit hjertes sundhed skal du sørge for at spise skallerne.

Fordel fire: færre rynker

Vi vil alle gerne forebygge for tidlig aldring, og mandler kan hjælpe: De indeholder mangan og E-vitamin. Mangan er en antioxidant, som også er involveret i kollagenproduktionen.

Kollagen er et fibrillært protein, som danner grundlaget for bindevæv (herunder hud), og som holder det fast og glat. E-vitamin kan beskytte mod hudskader ved at absorbere ultraviolet stråling fra solen og derved forhindre mørke alderspletter og rynker. Det reducerer også betændelse i huden og fjerner rødme.

Fordel fem: forbedret fordøjelse

Mandelskind er en fremragende kilde til præbiotika, som understøtter væksten og reproduktionen af gavnlige bakterier i vores tarme. Tarmbakterier er ansvarlige for at absorbere næringsstoffer fra mad og komponenter i medicin. De beskytter også kroppen mod tarminfektioner og syntetiserer K-vitamin, som er involveret i blodets koagulationssystem.

Præbiotika giver næring til disse vigtige tarmbakterier, men derudover viser nyere undersøgelser, at regelmæssig indtagelse af præbiotiske fødevarer kan forbedre immunsystemets funktion og reducere risikoen for kræft, hjertesygdomme og leddegigt.

Forrige indlæg: Fødevarer, du helt sikkert bør spise om foråret

Næste indlæg: Stegning af Wienerski-kyllingefrikadeller uden brød: Jeg stegte den anden pande - den første "fløj væk". Og tre tricks til at gøre bøfferne luftige

Relaterede indlæg