Ugens spørgsmål: Hvad kan jeg bruge i stedet for smør i bagning?

Ugens spørgsmål: Hvad kan jeg bruge i stedet for smør i bagning?

I køkkenet opstår der ofte en situation, hvor man gerne vil lave noget særligt, og en af ingredienserne er blevet væk i køleskabet. Eller man har brug for at tilpasse opskriften til sin kost og sine smagspræferencer. For eksempel for at gøre bagværk mindre kaloriefattigt eller for at finde en erstatning for animalske produkter til fordel for magre og veganske, men uden at miste konsistens og smag. I dag vil vi tale om, hvorvidt du kan erstatte smør i dejen med andre ingredienser, og hvordan du gør det korrekt.

Hvorfor tilsættes smør til bagværk?

For at forstå, hvordan man erstatter smør korrekt, skal vi forstå, hvilken rolle det spiller i madlavningen. Smør giver bagværk en delikat smag og gør det saftigt og blødt. Det skyldes, at smør indeholder fedt, som ved høje temperaturer smelter og skaber en slags "smøremiddel" til dejen. Og den flydende del fungerer som luftfugter: I ovnen bliver det til damp, så dejen hæver. Smør påvirker produktets konsistens: Hvis du blander det med andre ingredienser, får du en muffin, og hvis du maler det til krummer, får du smuldrende shortbread-kiks. Og selvfølgelig forhindrer det den færdige kage i at klæbe til formen.

Hvis du blot fjerner denne ingrediens fra opskriften, vil bagværket enten ikke hæve eller blive tørt. Men også ved udskiftning af smør er det i første omgang bedre at behandle det som et eksperiment: Produktet bliver måske ikke godt fra første gang, nogle gange er du nødt til at øge mængden og rækkefølgen af tilsætning af andre produkter, så desserten kommer til at være sædvanligvis blød og luftig. Før du bager en fuldgyldig muffin, kan du derfor prøve den opdaterede opskrift på lette muffins.

Hvilke produkter kan være analoger til smør i bagning?

Alternativer til smør i bagning og desserter.

Avocado eller banan har en lignende konsistens og kan også bruges som et sundt alternativ til smør i nogle opskrifter. Banan kan også bruges til at erstatte noget af sukkeret i opskriften, og avocado gør dejens konsistens lidt mere cremet. Brug ½ portion moset banan eller avocado i stedet for 1 portion smør.

Æblemos er et andet sundt produkt, som ofte bruges i diætbagning. Forresten, hvis dit mål blot er at reducere antallet af kalorier i retten, kan du kun erstatte en del af smørret med frugtpuré: På denne måde vil bagværket ikke lide, og du vil opnå den ønskede effekt. Hvis du vil fjerne smørret helt, kan du bruge ½ portion æblemos i stedet for 1 portion smør. I stedet for æble kan du prøve at purere andre fødevarer, f.eks. græskar (men husk, at det vil give bagværket et markant gult skær).

Ostemasse eller hytteost: Disse ingredienser gør dejen lidt tungere, men bagværket bliver mere næringsrigt på grund af den store mængde protein. Vi anbefaler at eksperimentere med denne analog på muffins eller kiks først. Brug ½ portion hytteost i stedet for 1 portion smør.

Opskrift på hjemmelavet smør

Hvis du vil erstatte smør i opskriften med andre ingredienser, fordi du endnu ikke har fundet "din" producent eller bare jævnligt glemmer at købe en pakke smør i butikken, kan du lave et sådant produkt derhjemme. Til det skal du bruge en pakke af den fedeste fløde (fra 33%), en røremaskine og lidt tålmodighed. Af 500 milliliter fløde får du ca. 200 gram smør.

 1. Hæld fløden i en dyb skål, og begynd at piske ved lav hastighed. Blandingen bliver snart tyk og luftig.
 2. På dette tidspunkt øger du gradvist hastigheden, indtil fløden begynder at blive gul. Pisk i et par minutter mere, så får du en tyk, gul klump, og der samler sig lidt væske i bunden.
 3. Flyt smørret over på et bord, og rul det rundt med en spatel, som om du klemmer det - så kommer der mere væske ud, som nemt kan drænes.
 4. Form en bar, kom den i en beholder, og sæt den i køleskabet, så den kan sætte sig.

Vi håber, at vi har givet dig en dosis inspiration, og at du er klar til nye eksperimenter. Og som en bonus har vi lavet en opskrift på en simpel sanddej med vegetabilsk olie. Du kan bruge den som base for andre desserter eller lave sprøde kiks.

Sandkiks med vegetabilsk olie

Dejen kan ikke sættes i køleskabet, men bruges straks til bagning - det er meget praktisk. Send eventuelt noget af den rå dej i fryseren som et halvfærdigt produkt og brug det efter behov.

Ingredienser:

 • hvedemel - 300 g
 • sukker - 100 g
 • hønseæg - 2 stk.
 • vegetabilsk olie - 80 ml
 • hævemiddel - 7 g
 • vaniljesukker - 3 g
 • salt - efter smag

Forberedelsesmetode:

 1. Bland de tørre ingredienser: mel, bagepulver og en lille knivspids salt i en dyb skål.
 2. I en anden skål blandes æg og sukker, og der piskes godt med et piskeris. Tilsæt vegetabilsk olie, og bland igen, indtil det er glat.
 3. Bland gradvist den tørre blanding i den våde, mens du stadig ælter roux-blandingen.

Forrige indlæg: Syltede peberfrugter til vinter som altid uden sterilisering, med et twist: en favoritopskrift uden tricks, klar på 15 minutter og en perfekt syltning

Næste indlæg: 10 tips til, hvordan man laver suppe

Relaterede indlæg