Skynd dig ikke at købe en grillrist med non-stick-belægning - det kan være skadeligt. At vælge den rigtige grill: typer, materialer og nuancer

Skynd dig ikke at købe en grillrist med non-stick-belægning - det kan være skadeligt. At vælge den rigtige grill: typer, materialer og nuancer

Hvad er det første, der falder dig ind, når du tænker på sommerferie i den friske luft? Selvfølgelig duftende og stegt kebab.

Men du kan ikke kun lave det om sommeren eller i majferien.

Uanset om det er vinter eller frost - det er ingen hindring for kebab, hvis du har en grill og kul. En grillrist vil hjælpe med at forenkle opgaven.

Med den og tråd kødet på spyd behøver du ikke, og tilberedningsprocessen vil gå hurtigere, og kødet vil stege jævnt på alle sider.

Og du kan også lave mad på grillen uden at tilsætte olie. Og selv det overskydende fedt fra kødet bliver stegt og løber direkte ned i grillen.

Det gør grillede retter mere sunde, men ikke mindre velsmagende.

Det vigtigste er at købe en god grill. Hvordan man gør det, og hvad man skal kigge efter, når man vælger en - lad os finde ud af det.

Hvilke griller findes der?

Du kan købe en grillrist i næsten ethvert supermarked. På disken er der riste i forskellige konfigurationer og af forskellige materialer. Men vi vil tale om deres betydning lidt senere.

Du kan også se grillriste, hvis største fordel er, at de kan tilberede kød på ethvert brændstof, hvad enten det er kul eller gas.

Afhængigt af dette vil retten få en karakteristisk smag.

Der er to hovedtyper af riste - med et plan og to planer.

Den første variant ligner en almindelig stegepande og er velegnet til tilberedning af kød i ovnen.

Modellen med dobbelt plan er mere praktisk - den består af to riste på én gang. Når du laver mad, kan du bare vende den om, og du behøver ikke engang en spatel.

Men der findes flere andre typer riste:

 • Ovale til stegning af hele fisk.
 • Flade riste, hvor det er praktisk at sætte kødstykker fast.
 • Med høje sider til grillede grøntsager, så små stykker ikke falder ud.
 • Store modeller til at grille hele fuglekroppe.
 • Specielt formede riste til at grille pølser uden at brænde sig.

For dem, der er usikre på, hvad de skal vælge, er universalstegeplader med aftagelige håndtag velegnede. I dem kan du tilberede grøntsager og aromatisk kebab i naturen, og selv hele fuglekroppe kan placeres i dem.

Hvis du ikke har en grill, er det ikke noget problem. Der findes særlige griller af støbejern på ben.

Du kan også købe en elektrisk grill. Den fylder ikke meget, og den kræver et minimum af din deltagelse - du skal bare lægge de produkter, du vil stege, i den.

Hvad er den bedste grillform?

Når du skal vælge den perfekte grill, skal du tage udgangspunkt i dine mål.

I teorien kan en grillrist tilpasses til enhver form. Men der er fire konfigurationer, som er mere almindelige på markedet:

 • Rektangulær eller firkantet. Velegnet til fjerkræ og kød.
 • Rund. De er universelle - du kan tilberede både grøntsager og kød.
 • Langstrakt. Mere velegnet til fisk, hvis du vil tilberede den hel.

Hvad med størrelsen?

Jeg vil ikke kede dig med en detaljeret beskrivelse af størrelser. Det er enkelt - hvis du er vant til at holde ferie med en stor gruppe, har du brug for en stor grill.

Hvis du f.eks. skal tilberede kød til 3-4 personer (ca. 1,5 kg) på én gang, er det nok med en rist på 20 x 43 cm eller 26 x 35 cm.

Det vigtigste er ristens materiale

Mange mennesker køber de billigste grillriste i jagten på profit. Men er det det rigtige at gøre? Egentlig ikke.

Hvert materiale har sine egne egenskaber. Det er værd at studere dem, før man vælger:

 • Rustfrit stål. Det mest populære materiale. Sådanne gitre er lette, praktiske og billige. Men deres levetid er ikke altid lang.
 • Aluminium. Materialet er meget let, og det er praktisk at vaske det, men ofte deformeres en sådan rist efter et par anvendelser.
 • Støbejern. Fra støbejern laves de mest pålidelige riste. De kræver ikke lang opvarmning, så kødet bliver saftigt. Men støbejern er meget tungt og tåler heller ikke stød godt - et fald på en hård overflade vil en sådan rist ikke tåle.
 • Smedet. Det er meget vanskeligt at finde sådanne riste på salg, normalt laves de kun på bestilling. Men mesteren vil være i stand til at tage hensyn til alle dine ønsker - form, størrelse, tykkelse af metal. Og sådanne redskaber vil tjene i lang tid. Den eneste ulempe er den høje pris.
 • Non-stick. Dette er den mest kontroversielle type. På den ene side er det en fornøjelse at vaske en sådan rist, madstykker og fedt klæber ikke til stængerne, fjernes let, og skålen brænder ikke.

Betjeningsfunktioner

Der er ikke noget kompliceret i at bruge grillriste, der er kun to grundlæggende regler.

Den første regel er at vaske grillen umiddelbart efter tilberedning. Derefter tørres den af med en klud, så der ikke samler sig fugt.

Regel to: Før stegning smøres stængerne med olie (vegetabilsk olie). Så sætter maden sig ikke fast og kan nemt fjernes. Og også før madlavning skal risten være godt opvarmet.

De første gange kan maden sætte sig fast, selv om alle regler er overholdt. Bare rolig - det forsvinder efter et par tilberedninger.

Forbered maden korrekt

Tilberedningen af maden er også vigtig. Vær opmærksom på følgende punkter:

 • Det er bedre at skære kødet langs fibrene
 • Lad være med at n

Forrige indlæg: De tre bedste saucer til at lave saftige koteletter, frikadeller eller kødboller og til at variere din menu uden besvær

Næste indlæg: Puffy og saftige fiskekoteletter kan også laves af sej. 3 smarte nuancer af tilberedning + vellykket opskrift. Og ingen kartofler eller brød

Relaterede indlæg