Fakta om gedder, som alle lystfiskere bør kende

Fakta om gedder, som alle lystfiskere bør kende

Gedden er et af de mest eftertragtede trofæer. Men for at fange fisk skal du forberede dig på forhånd. Og jeg vil gerne bemærke, at det ikke kun er vigtigt at vælge det rigtige grej, madding, agn, men også at studere fiskens vaner. Når alt kommer til alt, afhænger din fangst af, hvor godt du forstår og kender fiskenes adfærd. Så i dag vil jeg beskæftige mig med, hvordan gedden opfører sig, og hvad man som fisker skal være opmærksom på, hvis man vil fange den.

Gedden er en fisk, hvis aktivitet er direkte relateret til månens faser, og det er en bevist kendsgerning. Forskere har foretaget undersøgelser, og gedder opfører sig faktisk forskelligt afhængigt af, hvilken fase månen befinder sig i. Det optimale tidspunkt at fange gedder på er ved ungmåne.

Antallet af hug afhænger også af det atmosfæriske tryk. Det optimale fangsttidspunkt vil være et langt stabilt vejr. Når alt kommer til alt, ændrer det atmosfæriske tryk sig, når vejret skifter, og det kan gedder ikke lide. Men du kan stadig fange fisk, og når vejrudsigten viser, at vejret i den nærmeste fremtid vil ændre sig. Det er sandt, at geddernes aktivitet i dette tilfælde ikke er langvarig.

Tag hensyn til det faktum, at gedden gemmer sig for sollyset. Derfor skal du på solrige dage foretage kast på de steder, hvor der er maksimal skygge fra træer. Det er her, at fangsten vil være mest aktiv.

I sommerperioden begynder gedden at opføre sig aktivt før tordenvejret. Så snart regnen begynder, falder dens aktivitet til næsten nul. Om vinteren bliver den derimod mere aktiv, når det begynder at sne. Geddernes aktivitet er mærkbar på grå dage, når sneen ikke ligger længe. Vinden skal være vestlig eller sydvestlig, og trykket skal være stabilt.

Gedder bider på kolde og klare dage, men geddernes intensitet i denne periode er ikke så stor. I små reservoirer, hvor dybden ikke er mere end 3 meter, vil gedden befinde sig, hvor der er vegetation. Hun jager på disse steder og gemmer sig bag alger. Men så snart vegetationen begynder at dø, flytter fisken sig gradvist til de steder, der betragtes som åbne. Hvis strømmen i reservoiret ikke er stærk, kan fiskene generelt gå ned på bunden, og der vil de være i lang tid.

Efter at reservoiret er blevet til is, efter cirka et par uger, er det slet ikke interessant at fange gedder. Faktum er, at på dette tidspunkt falder mængden af ilt i reservoiret, og fiskene bliver generelt bedøvede. Men i store reservoirer stiger fiskeaktiviteten markant, men man skal vente et par uger, efter at der er kommet is, da fiskene skal tilpasse sig de nye forhold, og så vil de bevæge sig aktivt.

Som regel er isen i begyndelsen af vinteren gennemsigtig og ikke dækket af sne. Det er på dette tidspunkt, at fiskene begynder at gå til bunds i reservoiret og holder op med at spise. Men efter nogen tid, når fisken har vænnet sig til de forhold, som naturen har skabt for den, forlader den sit skjul og går på jagt efter yngel.

Baseret på erfaring vil jeg gerne fortælle dig, at gedden slet ikke bliver fanget om natten, så hvis det er vigtigt at fange denne fisk, skal du ikke forsøge at fange den om natten, da det er en nytteløs beskæftigelse.

Gedden foretrækker floder, hvor strømmen ikke er stærk, og har det fint med damme og søer. Men når ilten reduceres, begynder den at lide.

Interessant er også geddens måde at jage på. Når målet er sat, sluger den kun fisken fra hovedet. I tilfælde af at fisken f.eks. er fanget til kroppen, kaster gedden den med en skarp og hurtig bevægelse, så den sluger den fra hovedet. For at opdage offeret har gedden et ret veludviklet syn.

I løbet af væksten har gedden en række tænder på underkæben. De vokser i "familier". På et tidspunkt, hvor der sker en aktiv udskiftning af tænderne, forsøger gedden ikke at jage store byttedyr, så tænderne ikke bliver beskadiget.

Når gedden har nået en længde på 5 cm, går den over til at spise yngel. Hun kan spise selv en lille gedde. Derfor er det meget effektivt at bruge en wobler i form af en gedde.

Selvfølgelig er hver fisk forskellig i sin adfærd, og dette er ikke alle træk ved geddens udvikling og liv, men ved at vide dette, vil du være i stand til at fange fisk og nyde din tid.

Forrige indlæg: Hvorfor gedder ikke jager i varmen. Hvor kan man lede efter trofægedder på varme sommerdage?

Næste indlæg: Karpe giver en lækker balyk

Relaterede indlæg