Boller med syltetøj

Boller med syltetøj

Bløde og luftige gærdejsboller kan laves med alle slags marmelade, men tyk blomme-, abrikos- eller æblemarmelade er bedst. For at dejen ikke skal blive for tung, æltes den med yoghurt naturel og citronskal. Deres syrlighed vil udjævne marmeladens overdrevne sødme. Dej på tørgær er ikke så svær at tilberede. Alt, hvad du skal gøre, er at varme mælk og smelte smør og derefter ælte en blød, men elastisk dej med hænderne.

Ingredienser:

 • Hvedemel til bagning - 2 kopper
 • Mælk med 2,5 % fedtindhold - 0,5 kop
 • Naturlig yoghurt - 0,25 kop
 • Smør - 1,5 spsk.
 • Hønseæg - 2 stk.
 • Tørgær - 1 tsk.
 • Sukker - 2 spsk.
 • Salt - 0,25 tsk.
 • Citron - 0,25 stk.
 • Gelé - 3 spsk.
 • Florsukker - 2 tsk.

Forberedelse:

 1. Riv ¼ af citronen med et fintandet rivejern. I stedet for citronskal kan du bruge appelsinskal eller limeskal.
 2. Hæld citronskal, sukker, salt og tørgær i en skål med sigtet mel. Bland det hele ordentligt, og vær opmærksom på etiketten på gærpakken. Kun hurtig gær kan blandes med mel med det samme, og aktiv gær skal først aktiveres i varmt vand eller mælk.
 3. Kom smørret i en beholder, der er egnet til mikrobølgeovnen. Smelt smørret i mikrobølgeovnen i 2-3 omgange på 20-30 sekunder hver. Lad smørret køle lidt af, og kom ⅔ af det over i en ren, tør skål.
 4. Hæld mælken i en gryde eller øse, og varm den op ved middel varme til 38-40 °C, hvilket er lige over kropstemperatur. Fjern skålen med mælk fra varmen. Mælk kan også opvarmes i mikrobølgeovnen i 30 sekunder eller 1 minut. Hvis mælken er varmere end nødvendigt, skal du sørge for at lade den køle af, før du tilsætter den til dejen, så gæren ikke bliver dræbt.
 5. Slå æggene ud i skålen med det smeltede smør, og rør dem godt sammen med en gaffel. Tilsæt yoghurt naturel til smørret og æggene, og rør igen.
 6. Hæld varm mælk i skålen med ægge-yoghurt-blandingen, rør blandingen grundigt igen.
 7. Hæld den flydende blanding i skålen med mel, gær, sukker og citronskal. Ælt dejen først med en spatel eller ske og derefter med hænderne. Ælt i 10 minutter, indtil den er blød, men fast og elastisk.
 8. Form dejen til en kugle, dæk den til med et rent håndklæde, og lad den hæve et lunt sted i 1-1,5 time. Ælt derefter dejen, og lad den stå i yderligere 30-40 minutter.
 9. Del dejen i 6 lige store stykker. Form hver del til et voluminøst fladbrød. Kom 0,5 spsk. blommemarmelade i midten af hvert fladbrød. Pak kanterne af fladbrødene ind over fyldet, og luk dem tæt sammen.
 10. Læg bollerne på bagepladen i jævne rækker. Dæk dem til med et håndklæde, og lad dem stå i ca. 20 minutter. Efter denne tid pensles bollerne med de resterende ⅓ af det smeltede smør ved hjælp af en silikonebørste.
 11. Sæt bagepladen i den forvarmede ovn, og bag bollerne i 15-20 minutter, indtil de er brune. Lad bollerne køle lidt af, og servér dem.

Drys de færdige boller med flormelis, og servér dem med en kop grøn te. Bollerne med syltetøj kan også overtrækkes med chokolade- eller proteinglasur. I så fald skal bollerne afkøles til stuetemperatur.

Forrige indlæg: Hvordan får man nok fibre om dagen? Traditionelle og usædvanlige måder

Næste indlæg: Hvad skal man spise før, under og efter en løbetur?

Relaterede indlæg