Hvad er den japanske kost / 4 principper, vi bør tage til os

Hvad er den japanske kost / 4 principper, vi bør tage til os

Intuitiv spisning, terapeutisk faste, skandinavisk kost og middelhavskost - alt dette handler ikke så meget om kost, men om livsstil. Dette er en menu og madvaner baseret på japanske traditioner. Vi fortæller dig om funktionerne og principperne.

1. Naturlige og friske produkter

Naturlighed er vigtig for japanerne. De har industrielt fremstillet mad og fastfood, men selv i unge menneskers kost er de ikke populære. Et karakteristisk træk ved det japanske køkken er minimal fødevareforarbejdning. Squashing, fermentering og tørring i solen er populært, og friturestegning, marinering, lang tilberedning og rigelig dressing med krydderier er ikke i høj kurs.

Japanerne er krævende, når det gælder friskhed. På emballagen til kød, fisk og grøntsager er holdbarheden angivet ned til en time. Konserveringsmidler og frosne fødevarer bruges sjældent.

Det traditionelle japanske køkken bruger ikke efterligninger som krabbesticks eller tangkaviar. Der er heller ingen køderstatninger på grund af populariteten af den klassiske sojakage.

2. Ris, soja og fisk og skaldyr er grundlaget for den japanske kost

Ris er en basisvare i Asien. Det indeholder kalium, fosfor og magnesium, som regulerer muskel- og nervesystemets funktion og holder kroppens celler sunde. I Japan bruges rissorter med høj klæbeevne primært til at lave ruller, sushi og yonigiri. Men hovedretten i den japanske madkultur er gohan-ris, som er dampet uden salt og andre krydderier. Den blev tidligere serveret to eller tre gange om dagen, men nu spises den mindst en gang om ugen. Fra navnet på denne ret stammer betegnelserne for morgenmad, frokost og aftensmad: asagohan, hirugohan og bangohan.

Soyuz blev bragt med fra Kina for omkring tusind år siden. Først var det en favorit blandt buddhistiske munke, men snart blev det også tilgængeligt for almindelige mennesker. Det indtages oftest i form af sauce, tofu og natto - fermenterede bønner. Soja bruges også til at lave pasta, mælk og andre produkter. Det er nyttigt, fordi dets protein normaliserer lipidmetabolismen og hjælper med at forebygge åreforkalkning.

Fisk er den vigtigste kilde til animalsk protein. Det indeholder også nyttige aminosyrer, der er nødvendige for vævsdannelse, og B-vitaminer, der er involveret i stofskiftet.

3. Variation og sæsonbestemthed

Den gennemsnitlige japaners måltid består af suppe, flere forretter, tilbehør og dampede gohan-ris. Den første er en klar fiske- eller kyllingebouillon med grøntsager eller nudler. Misosuppe serveres ofte med wakame-tang, sojapasta og tofu. Som forret og tilbehør laves der salater af friske grøntsager, tang, rødder og urter, og der tilberedes sushi, soba, forårsruller og gedzaiudon.

Retterne krydres med forskellige saucer: sojasauce, wasabi, ris mirinis, sesam sesam og andre. For at spise efter den japanske metode er det almindeligt at tilsætte lidt salt, sukker og krydderier til retterne. Mayonnaise og ketchup, som er populære blandt europæere, bruges oftere i det lånte end i det traditionelle køkken. Disse saucer foretrækkes f.eks. til pandekager og sandwiches.

Nogle gange serveres ris på den vestlige måde - som tilbehør. En af de mest populære lånte retter er karry, hvis opskrift kommer fra Indien. Grøntsager, der er tilberedt efter japansk tradition, tilsættes og spises med ske eller gaffel.

Menuen afhænger af årstiden og vejret. Om foråret omfatter kosten bambus og laks, om efteråret ristede kastanjer, matsutake-svampe og makrel. I dagens varme består kosten af kolde supper, geléer, blæksprutte- og skaldyrsretter. Man mener, at de giver en følelse af kølighed. I koldt vejr foretrækker japanerne nabe-suppe: Den er lavet af lyserød laks og krabbe og serveres, mens bouillonen simrer i en gryde.

4. Små portioner

God ernæring udelukker overspisning. I landet er det almindeligt at spise i små portioner, og der findes endda et udtryk "hara hachi bu", som betyder "spis, indtil du er 80 % mæt". Det er vigtigt, at japanere med alderen reducerer mængden af mad og holder mere øje med kalorieindholdet - de mener, at det forebygger udvikling af sygdomme. Når de er unge, mener de, at de skal spise mere tæt for at kompensere for tabet af energi.

Under frokosten eller middagen drikker japanerne grøn te, oftest sencha. Drikken serveres i små kopper, ikke for at slukke tørsten, men for at nyde smagen.

Hvad kan man gøre?

Brug de principper, der passer til dig. Det er svært at følge alle normerne for en sund japansk kost, fordi fødevarer og traditioner er meget forskellige, men det er muligt at gøre kosten mere varieret, tilføje flere grøntsager og fisk, reducere portionerne og bruge færre krydderier. I så fald vil menuen være mere i tråd med en sund kost.

Forrige indlæg: Fastepandekager

Næste indlæg: Risotto med kylling og grøntsager

Relaterede indlæg